Baleset az elfelejtett utánfutóval

2001.04.10. 09:56

A barátomnak kölcsönadtam az utánfutómat amivel ő balesetet okozott. Leszorított valakit az útról mert "elfelejtette" hogy utánfutóval van. Vajon kinek a kötelező biztosítására írják a kárt, a gépkocsivezető vagy az utánfutó gazdája felel érte?

Tisztelt Kárszakértő!

Abba a kellemetlen szituációba kerültem hogy barátomnak kölcsönadtam az utánfutómat amivel ő balesetet okozott. Leszorított valakit az útról mert "elfelejtette" hogy utánfutóval van. Egyértelműen ő volt a hibás de kár csak az utánfutóban és a vétlen gépkocsiban keletkezett, a sajátjában nem.
Kérdésem hogy kinek a kötelező biztosítására írják a kárt, a gépkocsivezető vagy az utánfutó gazdája felel érte? Ha én felelek érte, ez azt is jelenti, hogy visszakerülök malus 2-be?

Válaszát előre is köszönöm, Gábor

Tisztelt Uram!

Az Ön által leírt esetben a vontató jármű vezetője felel a károkozásért és nem az utánfutó felelősségbiztosítása alapján rendezik a kárt, hanem a személygépkocsi biztosítása alapján. A kormányrendelet értelmében utánfutókra nem vonatkozik a bonus-malus rendszer. Ilyen jellegű károkozások esetében a vontató gépjármű bonus-malus besorolása változik.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.