Vámot a totálkáros autóra?

2001.05.08. 13:42

Hosszabb külföldi munkavállalásomból hoztam haza egy autót. Vámmentességet kaptam rá, viszont e miatt 3 éves elidegenítési korlátozás van a forgalmijában. Néhány hete összetört, a másik fél helyszínen elismerte vétkességét. A biztosító nem zárkózik el a fizetési kötelezettsége elol, csak éppen ők sem látják tisztán, miként térítsék meg részemre a kárt.

Tisztelt szakértő!

Hosszabb külföldi munkavállalásomból hoztam haza egy autót. Vámmentességet kaptam rá, viszont e miatt 3 éves elidegenítési korlátozás van a forgalmijában. Néhány hete összetört, a másik fél helyszínen elismerte vétkességét. A biztosító nem zárkózik el a fizetési kötelezettsége elől, csak éppen Ők sem látják tisztán, miként térítsék meg részemre a kárt.
Gazdasági totálkárt jelentenek ki, tehát a roncsot értékesíteni kell, viszont ezt nem lehet megtenni az elidegenítési korlátozás miatt. Arra viszont nem kötelezhetnek, hogy a Vámot, amire mentességet kaptam, fizessem ki.

Önök szerint mi kellene, hogy legyen az eljárás?
Csorba Gábor

Tisztelt Csorba Gábor Úr !

A tulajdonképpen vámmentesen vámkezelt gépjárművek felelősségi totálkárát több módon rendezhetik.
Az egyik ilyen lehetőség, hogy a roncsot megtartja - nem kötelező eladni - és a saját felelősségére megjavíttatja. Ebben az esetben a gépkocsihoz nem fűződik utólagos vámteher tartozás. Ekkor a káridőponti érték és a roncsérték különbözetét téríti a biztosító.
A másik lehetőség, hogy Ön ellenszolgáltatás nélkül felajánlja a roncsot az államnak és leadja a vámraktárban. Ennél az eljárásnál a káridőponti érték és a roncsérték különbözetét térítik első lépcsőben, majd a vámraktárban történő leadás igazolása után fizetik ki a levont roncsértéket.
Az én tudomásom szerint ezek a megoldások lehetségesek.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.