Töréskár rendezése casco alapján

2001.06.19. 13:46

Háromszor, eltérő elemeken sérült a Fiat Puntom. Baleset vagy kárfelvételi adatlap kitöltése nem történt. A hibás minden esetben én voltam. Tudom-e téríttetni a javítást/cserét minden különösebb feltétel nélkül (függetlenül a zúzások időpontjától)?

Üdvözlöm,

Háromszor, eltérő elemeken sérült a Fiat Puntom. Baleset vagy kárfelvételi adatlap kitöltése nem történt. Az Axa Colonia-nál van casco-m 10 százalék önrésszel. Javítás, fényezés, esetleg lökhárító csere volna szükséges.
A hibás minden esetben én voltam. Tudom-e téríttetni a javítást/cserét minden különösebb feltétel nélkül (függetlenül a zúzások időpontjától)?

Tisztelettel várom válaszát:
Zoltán

Tisztelt uram!

Az un. saját hibás károkat casco biztosítás alapján lehet rendezni. A biztosítási feltételekben rögzítik a kárbejelentés módját is. Nagyon fontos feltétel a biztosított bejelentési kötelezettsége, melybe beletartozik a kárbejelentés is. Általában két munkanapot szoktak előírni, de ettől eltérően is szabályozhatják. Az ügyfelek ezt a határidőt nem minden esetben tudják betartani, így előfordul, hogy egyszerre két-három kárt is jelentenek.
Amennyiben az eltelt idő alatt a kártérítés szempontjából lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, akkor sajnos a kárigényt elutasíthatják.

A másik fontos határidő az elévülésre vonatkozik, tehát a biztosítási szerződésből eredő igények a biztosítási esemény bekövetkezésétől számított bizonyos idő (általában 2-3 év) letelte után elévülnek.

Természetesen az önrész levonása káreseményenként történik. Javaslom, hogy minél előbb tegye meg a kárbejelentéseket, melyekhez nincs szükség előre kitöltött bejelentőkre, hanem a kárrendezésen ezt megteheti.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértojéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakérto válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakérto rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.