Nem jelenik meg a károkozó

2001.06.20. 12:24

Az Ön által leírt esetben a károkozó nem ismeri el a károkozás tényét, ezért a biztosító nem nyújthat kártérítést helyette a felelősségbiztosítás alapján, tehát nincs a kárkifizetésnek jogalapja. Ön viszont a károkozóval szemben közvetlenül is érvényesítheti a kárigényét a Polgári Törvénykönyv alapján.

Tisztelt Szekeres Mária!

Sajnos van egy elhúzódó (bár szerintem egyszerű) ügyem az egyik biztosítóval. A történet a következő:

Decemberben egy velem szemben közlekedő, szabálytalanul előző szgk összetörte az autóm bal tükrét. Rendőrségi helyszínelés nem volt, a károkozó adott betétlapot és egyértelműen elismerte a felelősségét. Egyéb okok miatt a biztosítónál márciusban lett bejelentve az ügy.
Én megjelentem a károkozó biztosítójánál, bejelentettem a kárt, bevittem az összes létező iratot és az autómat az összetört tükörrel együtt. Ők elfogadták késedelmes bejelentésként az esetet és előírták szemlére a károkozót járművével együtt. Ő a biztosító többszöri írásbeli és szóbeli - telefon - felszólítására sem hajlandó megjelenni, sőt visszavonta a saját aláírásával hitelesített, felelősségét elismerő nyilatkozatot.
A biztosítónál levő ügyintéző azt mondja, ő már semmit nem tud tenni az ügyben, én vegyem rá a károkozót a megjelenésre ill. a felelősség újbóli elismerésére. Ezt én nonszensznek tartom, szerintem ez egyáltalán nem az én feladatom.

Kérdésem az ,hogy mit tudok tenni annak érdekében, hogy a biztosító -több hónap elteltével- kifizesse az amúgy nem olcsó, összetört tükrömet ?

Kérjek másik ügyintézőt, forduljak a feletteséhez, hogy vegyem rá én a károkozót a megjelenésre ?

Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel
Horváth Ádám

Tisztelt Horváth Ádám!

Az én javaslatom az, hogy a károkozótól kérje közvetlenül a kártérítést. Az alábbiakban indokolom a javaslatomat.
A Polgári Törvénykönyv alapján aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása pedig azt a célt szolgálja, hogy a károkozó helyett megtérítse az okozott kárt. Ugyanakkor a biztosító csak a megalapozott kártérítési igények kielégítésére kötelezhető, ill. a megalapozatlan igényeket elháríthatja.
Az Ön által leírt esetben a károkozó nem ismeri el a károkozás tényét, ezért a biztosító nem nyújthat kártérítést helyette a felelősségbiztosítás alapján, tehát nincs a kárkifizetésnek jogalapja. A kifizetésre abban az esetben kerülhet sor, ha a károkozó elismeri a károkozás tényét és bemutatja a gépkocsiját kárfelmérésre (erre nem kötelezheti az ügyfelét), valamint akkor, ha jogerős rendőrségi határozat vagy bírósági ítélet születik az ügyben.
Tehát a biztosító a maga részéről ebben az ügyben megtette a szükséges lépéseket, s ezenkívül mást nem is tehet. Ön viszont a károkozóval szemben közvetlenül is érvényesítheti a kárigényét a Polgári Törvénykönyv alapján.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.