Segédmotor biztosítás újból

2001.06.27. 09:55

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a segédmotoros kerékpár az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet függelékének II.b. pontja szerint nem gépjármű. Kérdésem, hogy akkor kell-e kötelező biztosítást kötni rá? Ha igen mely jogszabályhely írja azt elő?

Tisztelt Szekeres Mária!

Az alábbi levelet olvastam a "Súg a kárszakértő" rovatban, mellyel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmét, hogy a segédmotoros kerékpár az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet függelékének II.b. pontja szerint nem gépjármű.

A gépjárművek felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet értelmében meg kell kötnie a biztosítást.
Minden magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója köteles a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére biztosítást kötni. A segédmotoros kerékpár pedig a KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) alapján gépjárműnek minősül.

KRESZ Függelék:
II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak
a) Jármű: közúti szállító- vagy vontatóeszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.
A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 6 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
b) Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.

Kérdésem, hogy akkor kell-e kötelező biztosítást kötni rá? Ha igen mely jogszabályhely írja azt elő?
Válaszát és fáradozását előre is köszönöm,
tisztelettel: Sipos László
(2001. 05. 31.)

Tisztelt Sipos László Úr!

Köszönöm a kiigazítást, pontosítást. A segédmotoros kerékpár valóban nem gépjármű a hivatkozott rendelet alapján, hanem motoros jármű.
A 171/2000. (X.13.) Kormányrendelet alkalmazásában viszont a segédmotoros kerékpár is gépjárműnek minősül / 1§. a.) / :
gépjármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) első számú függelékének II.b) pontjában meghatározott gépjármű, továbbá a pótkocsi, a félpótkocsi, a mezőgazdasági vontató, a forgalmi rendszámmal ellátott lassú jármű, a munkagép és a segédmotoros kerékpár.
A fentiekből következik, hogy meg kell kötni a gépjármű üzembentartójának a kötelező felelősségbiztosítást a segédmotoros kerékpárra.
Még egyszer köszönöm az észrevételét, s remélem, hogy válaszommal tisztáztam a helyzetet.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.