Csak lemezfelnit térítene a Casco

2001.07.03. 11:22

Suzuki Swift Goldfish autómról leloptak két könnyűfémfelnit, a gumikkal együtt. A biztosító, mivel a Casco kötvényemen nincs jelölve, csak lemezfelnit fizetne ki.

Kedves Szekeres Mária!

Esetem résztvevői a következők:
15 éves Toyota Corolla (az én autóm)
1-2 éves Hyundai (a károkozó)
kb. 20 éves VW Golf I. (a másik károsult)

Az eset:
Kétszer egysávos út, esős burkolat. A Hyundai szabályos előzésébe kezdek. Mikor már jóformán mellette járok, kiteszi az irányjelzőt és elém indul (egy ABC előtt rakodó furgont kerül ki). Én az ütközés elkerülése érdekében fékezek, balra rántom a kormányt és nekiütközöm az ott parkoló Golfnak. A Hyundai vezetője elismeri, hogy nem nézett tükörbe, mielőtt előzni kezdett, és a hibabejelentőkre is ráírja, hogy "felelősségemet elismerem".
A Biztosító vitatja a Hyundai kikerülési manőverének és az én előzésem megkezdésének időrendiségét. Milyen alapon? Mi ilyenkor a teendőm?

Kérem, segítsen! Ha pontosabb információkra is szüksége van, megírom.
Köszönettel: Dombóvári Attila
(2001. 06. 21.)

Kedves Dombóvári Attila!

Egy kárügy téríthetőségét több tényező befolyásolja, ezért ezek együttes vizsgálata alapján lehet dönteni a kifizetésről. A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet előírja a biztosítóknak, hogy a megalapozott kártérítési igényeket ki kell elégíteni, illetve a megalapozatlan kártérítési igényeket elhárítani. Ezért a másik fél felelősség-elismerése önmagában nem képezheti a kárkifizetés alapját, tehát a biztosítónak minden szempontot figyelembe kell venni. Abban az esetben, ha Ön a döntésükkel nem ért egyet, akkor felülvizsgálatot kérhet a kárrendezési egység vezetőjétől.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt Szekeres Mária!

1998-as Suzuki Swift Goldfish autómról leloptak két könnyűfémfelnit, a gumikkal együtt.
A biztosító, mivel a Casco kötvényemen nincs jelölve, csak lemezfelnit fizetne ki. A biztosítás megkötésekor nem hívták fel a figyelmemet arra, hogy a könnyűfém felniket nem biztosítják, csak külön díjért. Az autóra a gyártás során került a könnyűfém felni, az alapfelszereltség része volt.
Én sajnos természetesnek vettem azt, hogy a szerződéskötéskor az egész autót teljeskörűen biztosítottam. Van-e esélyem a könnyűfém felnihez jutásra?

Köszönettel: Krajcsovits Tamás

Tisztelt Krajcsovits Tamás Úr!

A casco biztosítás kötésekor a gépjárművek besorolásánál szerepelnek azok a tartozékok, melyekre az adott biztosítási díj vonatkozik, illetve amelyekre a biztosító vállalja a kockázatot. Az ezen kívül a gépkocsira szerelt tartozékokat külön díj ellenében lehet biztosítani, függetlenül attól, hogy ezeket a gyártó vagy a biztosított szerelte fel a gépjárműre.
Természetesen a kárt rendező egység vezetőjétől kérheti az ügy felülvizsgálatát.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.