Nem kötelező a roncs átvétele

2001.07.05. 00:36

Arra hivatkoztak, hogy a roncskereskedő (akinek az árajánlata alapján az autóm roncsértékét kiszámították) az autóm megvételétől elállt. Ez persze csak hosszas telefonálgatás után derült ki. Azóta hetente egyszer-kétszer felhívom őket, de semmi sem történik az ügyben.

Tisztelt Szakértő!

Január elején egy baleset folytán az autóm totálkáros lett. A biztosító ezt meg is állapította, a kárfelmérést követően közölték, hogy a kárkori értéke az autómnak 1,850,000 Ft, ebből 750,000 Ft a roncs értéke. Ki is fizettek 1,100,000 Ft-ot, de a fennmaradó 750,000 Ft-ot a mai napig nem fizették ki, annak ellenére, hogy engem úgy tájékoztattak, hogy 1-2 héten belül ez is meg fog történni. Arra hivatkoztak, hogy a roncskereskedő (akinek az árajánlata alapján az autóm roncsértékét kiszámították) az autóm megvételétől elállt. Ez persze csak hosszas telefonálgatás után április végén derült ki, ezek után május elején írtam nekik egy levelet, melyben kérelmeztem, hogy az autóm elszállításáról és a fennmaradó összeg kifizetéséről - a késedelmi kamatokkal együtt - gondoskodni szíveskedjenek. A levelet átvették, mondván továbbítják az illetékes felé. Azóta hetente egyszer-kétszer felhívom őket, de semmi sem történik az ügyben.

Kérdésem a következő: van-e a biztosítónak bármiféle kötelezettsége a roncs elszállítása és kifizetése terén? Ha igen, köti-e őket valamiféle határidő? Mivel az autó őrzött fizető parkolóban áll, a parkolási díjat kinek kell fizetnie? Ezen kívül: időközben vásároltam egy másik autót, de több részletben fizetem ki a vételárát. Mivel az a 750.000 Ft, amit eddig nem fizettek ki, nem érkezett meg, az utolsó részletet nem tudtam kifizetni. A szerződésben szabott fizetési határidő már lejárt, az eladónak pedig egyre fogy a türelme. Ha az autót elbukom a biztosító késedelmes ügyintézése és fizetése miatt, jár-e valamiféle kártérítés az elveszett pénzem miatt? (A foglaló összegét ugyanis az eladó nem akarja visszafizetni)
Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Szeiler Gábor
(2001. 06. 21.)

Tisztelt Uram!

A gépjármű roncs a károsult tulajdona, ezért szabadon rendelkezik vele. Dönthet úgy, hogy értékesíti vagy pedig megjavíttatja és továbbra is marad saját tulajdonban. A biztosítók ezért nem kötelezhetők a roncs átvételére.
Amennyiben Önt az ellenkezőjéről tájékoztatták, felülvizsgálatot kérhet az illetékes kárrendező egység vezetőjétől vagy a biztosító központi ügyfélszolgálatától.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt Szekeres Mária!

Érdeklődéssel olvastam korábbi 'Vámmentes autó lopáskára' címet viselő válaszlevelét, de nem egészen értettem.

"a vámhivatal intézkedik a kiszabott vámteher beszedésére."

Azt akarta mondani hogy amennyiben, vámmentesen viszek be egy autót, amelyet
egy ismeretlen tettes ellop, akkor a Vámhivatal azt jogszerűtlen behozatalnak tekinti és engem büntet meg az utólagos vám és ÁFA kiszabásával?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel
Kálmán Tamás

Tisztelt Kálmán Tamás!

Ön jól értette a válaszomat, tehát ilyen esetben a vámhivatal intézkedik a vámteher beszedésére. Viszont a biztosított az ellopott járművet külföldről vámmentesen nem tudja pótolni, ezért téríti a biztosító a belföldi káridőponti értéket.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.