Szélvédőkár #3

2001.07.12. 13:45

Ha van teljes körű Cascom, akkor már nem fogok tudni kötni külön szélvédő biztosítást, mert ezt a rendszerük nem engedi. A magyarázat az, hogy a CASCO tartalmaz üvegkárt-is. Csakhogy ott van önrész ami jelen esetben megegyezik a szélvédő cseréjének árával, tehát mintha nem is lenne az egész.

Tisztelt Szakértő!

Nekem szintén kavicsfelverődéssel kapcsolatban van kérdésem.
A biztosítómnál van egy lehetőség külön a kötelezőbiztosítás mellé kiegészítő szélvédő biztosítást kötni (ezt korábbi kocsimra meg is kötöttem), és ha törik a szélvédő akkor a biztosító vizsgálat, mérlegelés miegyéb nélkül fizeti a biztosításban szereplő összeget. Eddig ez mind szép és jó.

Vettem egy új autót amire kötöttem természetesen a szalonban teljeskörű CASCO-t. Az ügyintéző nem közölte ha van teljes körű Cascom, akkor már nem fogok tudni kötni külön szélvédő biztosítást, mert ezt a rendszerük nem engedi. A magyarázat az, hogy a CASCO tartalmaz üvegkárt-is.
Csakhogy ott van önrész ami jelen esetben megegyezik a szélvédő cseréjének árával, tehát mintha nem is lenne az egész.
Esetemben ritkábban ég le az autóm, vagy rohanok árokba, illetve másik autóba, mint ahogy egy kavics kitöri a szélvédőmet. Általában 60-70 ezer km-t autózok egy évben így kb. másfél évenként cseréltetnem kell a szélvédőmet.
Miért van vajon előnyösebb helyzetben az aki kevesebbet fizet a biztosítónak?

Köszönettel, Péter

PS: Azért írom a levelem mert ma ismét kaptam egy kavicsot, (a betétlapot megkaptam), de a biztosítónál nagyon elkeserítettek, hogy szélvédőre egyszerűen nem szoktak fizetni.
Mit takar az, hogy nem szoktak? Tehát egyes esetekben igen, de általában nem? Mi kell ahhoz, hogy fizessenek talán megfelelő kapcsolatok?
(2001. 06. 26.)

Tisztelt Uram!

A teljeskörű casco biztosítás megléte esetén valóban nem köthető kiegészítő szélvédő-biztosítás, mert a cascoban benne van ez a kockázati elem. A dupla biztosításkötést (jelen esetben a szélvédőre) nem a rendszer tiltja, hanem a vonatkozó jogszabályok nem engedik meg (Ptk.549.§.).
Az önrész mértékét a casco-biztosítási feltétel tartalmazza, s ez a százalékos önrész és nem a fix összegű, ezért a szélvédőkár nem lehet önrész alatti kár.
A kötelező felelősségbiztosítás mellé köthető szélvédő-biztosítás esetében természetesen nem igaz, hogy a biztosító minden ellenőrzés, mérlegelés és vizsgálat nélkül fizetne. Azonkívül itt is van egy 20 százalékos önrész, melyet a kártérítésnél levonnak a kárösszegből, valamint egy limit is van, tehát a kártérítésnek van egy felső összeghatára, melyet nem lehet túllépni. Ezenkívül ez a szolgáltatás biztosítási évenként maximum
kétszer vehető igénybe.
Ilyen limitek a casconál nincsenek. Ezért Önt semmilyen hátrány nem érte azzal, hogy a casco-biztosítás keretében vállalja a biztosító a szélvédőkárok térítését, sőt a fentiekből kitűnik, hogy a szolgáltatás az Ön számára kedvezőbb.
Az utóiratban feltett kérdésével kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy a biztosítók szolgáltatásukat nem szokásjog, hanem jogszabályi alapokon végzik.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.