Kilátástalan ügy

2001.08.29. 23:20

A balesetben az autóm (gazdasági) totálkáros lett (régi japán Suzuki). A rendőrségi jegyzőkönyv alapján néhány hónap múlva megkaptam a határozatot, miszerint megerősítik vétlenségem és a másik felet 30 ezer Ft bírsággal sújtják. Sajnos a teherautós még mindig nem nyugodott bele és 15 napon belül megfellebbezte a határozatot.

Tisztelt Szekeres Mária!

A következőkben vázolt problémához kérném tisztelettel az Ön hozzászólását, véleményét: röviden arról van szó, hogy úgy érzem, egy autóbaleseti kárrendezéskor valótlanul nagy összegű kárt állapított meg a Hungária Biztosító a károsult javára az én kötelező biztosításom mértékét befolyásoló Bonus-Malus fokozatom rovására.

Az esetem megértéséhez álljon itt a levélváltásom (e-mail) a Hungária Biztosítóval: Az e-mail-váltást megelőzően kaptam egy levelet, amelyben közölték a károsult javára megállapított kártérítés összegét (388.349,- Ft) ill. azt, hogy ez kihatással lesz a kötelező biztosításom nagyságára; ezt követte az alábbi két levél:
Amit én küldtem:
2001. február 27-én gépkocsim egy kisebb közlekedési baleset részese volt. A baleset utólagos rendezése normális keretek között történt, azaz kitöltöttünk Baleseti bejelentőt, később a Hungária Biztosító kérésére a baleset részleteit még egyszer leírtam, majd tájékoztatást kaptam a károsult(ak) javára megítélt kárösszegről.

E levél megírásának oka pedig az, hogy nem értek egyet a károsult(ak)nak történt kártérítés összegével.
Egyet nem értésemet a következőkre alapozom:
- A baleseti bejelentőn a balesetben részt vevő mindkét fél által elismerve az alábbi károk kerültek leírásra a károsult(ak) gépkocsiján (idézet a Baleseti bejelentőről): "hátsó lökhárító betörött, hátsó ajtó nem záródik, díszléc eltörött, rendszámtábla-tartó letörött". Jóllehet nem vagyok biztosítási kárszakértő, de autógépész-mérnök végzettségem felruház azzal a tudással és tapasztalattal, amelynek alapján meg tudom ítélni azt, hogy a károsult(ak) előbb felsorolt, tényleges kára nagyságrenddel kevesebb kell, hogy legyen a megállapítottnál.
- Elég, ha azt az egyszerű példát vesszük, hogy az én balesetben résztvevő Nissan Micra gépkocsim /amely, mint ütközést kiváltó jármű, sokkal drasztikusabban sérült/ javítása (első spoiler komplett cseréje, többrendbeli műanyag-hegesztés /pl. fényszóró-tartók/, karosszériaelem-egyengetés) teljes költsége 39.000 Ft volt, igaz nem Nissan márkaszervizben, de bizonyosan ott sem haladta volna meg a 100.000 Ft-ot.
- Ezen kívül eleve elképzelhetetlennek tartom, hogy egy 10-15 km/óra sebességű ütközésnél - amely esetünkben fennáll - ekkora kárt lehessen okozni egy olyan járművön, amelyen ráadásul - emlékezetem szerint - vonóhorog is van; ezt a baleset után, a másik gépkocsi vizsgálatakor látottak alapján megerősítettnek is érzem.

A leírtak szellemében kérem a károsult(ak) javára megállapított kár nagyságának felülvizsgálatát, ugyanis biztos vagyok benne, hogy a 388349 Ft nagyon messze áll a valóságtól, azt egyszersmind nem fogadom el.

Erre az alábbi választ kaptam 8 nappal később:

Tisztelt Ügyfelünk!
2001.07.10.-én küldött levele alapján a 2001.02.27.-i balesetének káriratait felülvizsgáltuk és az alábbi tájékoztatást adjuk.
A balesetnél Ön vezette az Sz. L. tulajdonát képező személygépkocsit. Az ütközésért felelősségét elismerte, jogalapi kérdés nem merült fel. A károsult GUZxxx forgalmi rendszámú gépkocsin a sérüléseket kárszakértőnk rögzítette. A helyreállítás szakjavítónál gyári technológia alapján lett elvégezve és a helyreállítási költség is így került kiegyenlítésre számla alapján.
A sérülések miatt cserélni kellett az 5. ajtót, díszcsíkot, hátfallemezt, vészhárítót, apróbb alkatrészeket. Ezek értékéből, a csere munkadíjából, fényezésből és az ÁFÁ-ból áll össze az okozott kár értéke.

Kérjük válaszunk szíves tudomásul vételét.
Tisztelettel: műszaki vezető, kárrendezési vezető

Mint írtam, nem értek egyet a kár összegével, szerintem - a helyszínen látottak alapján min. 200.000 Ft-tal kisebb kárérték lenne a reális. Kérdésem: mit lehet tenni ebben a helyzetben, vagy milyen intézményhez fordulhatok?

Segítő válaszát előre is köszönve
Tisztelettel, Szabó Zoltán
(2001. 08. 07.)

Tisztelt Szabó Zoltán Úr!

Az Ön leírásából, valamint a biztosító leveléből is kiderül, hogy a károsult gépkocsin csak a balesetben sérült elemek cseréjére, illetve javítására került sor. A helyreállítás szakszervizben történt, számla alapján. A jelenlegi javítói árszínvonalat ismerve szerintem reális a javítás költsége. Természetesen akkor, ha Ön továbbra is vitatja a kártérítés mértékét, jogi úton kérheti a probléma orvoslását.
A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet értelmében a bonus/malus besorolásnál az okozott károk számát veszik figyelembe, de annak mértéke nem befolyásolja azt. Tehát a besorolás szempontjából mindegy, hogy pl. 10.000,- Ft-os vagy 100.000,- Ft-os kárt okozott. A rendelet alapján viszont a károkozó a kifizetett kárösszeget megfizetheti a biztosítónak, hogy a bonus/malus besorolását ne rontsa.
Mindannyiunk érdeke, hogy a kártérítések reálisak legyenek, s azt a károsult és a károkozó egyaránt elfogadja.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt Asszonyom!

Nekem meg szerencsére nem volt balesetem, sem dolgom a biztosítókkal (csak a csekkeket fizetem),
de nagyon visszataszítónak tartom azt, ahogy ők törvényesen bánhatnak az ügyfelekkel. Idézek Öntől:
"A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet előírja a biztosítóknak, hogy a megalapozott kártérítési igényeket ki kell elégíteni, illetve a megalapozatlan kártérítési igényeket elhárítani."
Hogy lehetséges az, hogyha mindkét fél (károsult és károkozó) ugyan azt állítja, és a károkozó elismeri egyértelmű felelősségét, akkor ezt a biztosító felülbírálhatja, és újabb vizsgálatot kérhet? Milyen alapon vonhatja kétségbe a károkozó írásos nyilatkozatát? Mivel lehet ezután meg bizonyítani?
Mi van akkor, ha nem hajlandó ezután közreműködni a károkozó? Joga van-e hozza, hogy azt mondja: "Én már egyszer elismertem a felelősségemet, hagyjanak ezután békén és fizessen a biztosítóm?"
Mi van akkor, és a legrosszabb talán, ha a karokozó ezután mégsem hajlandó elismerni vétkességét?

Köszönettel
Solymosi Tamás
(2001. 08. 08.)

Tisztelt Uram!

A kártérítési igények megalapozottságához nem elegendő a két fél, károsult és károkozó egybehangzó nyilatkozata, illetve hogy a károkozó elismeri felelősségét. Ezenkívül vizsgálni kell például hogy a gépjármű sérülései műszakilag azonosíthatók-e a kárleírásra, illetve azzal összefüggésben keletkeztek-e, vagy jogilag a bekövetkezett káreseményért kit terhel a felelősség. Természetesen a kárigények elutasítását indokolni kell. Amennyiben ezzel a döntéssel valamelyik fél nem ért egyet, rendelkezésre állnak különböző fórumok a jogorvoslatra.
Ritkán, de előfordul, hogy a károkozó nem hajlandó együttműködni a kárrendezés érdekében. Ekkor a károsult kárigényét közvetlenül a károkozóval szemben érvényesítheti.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt Hölgyem!

Az alábbi esetben kérném a tanácsát:
2000. 08. 02-án vétlen részese voltam egy közúti balesetnek, melyben a vétkes teherautó-sofőr nem ismerte el felelősségét.
A balesetben az autóm (gazdasági) totálkáros lett (régi japán Suzuki).
A rendőrségi jegyzőkönyv alapján néhány hónap múlva megkaptam a határozatot, miszerint megerősítik vétlenségem és a másik felet 30 ezer Ft bírsággal sújtják. Sajnos a teherautós még mindig nem nyugodott bele és 15 napon belül megfellebbezte a határozatot.
Időközben tárgyaltam egy karosszéria-javító céggel és a kárügyintézéssel is őket bíztam meg; az autót felbecsülték és nekiláttak. A számla végösszege 398 ezer Ft volt, és az illetékes azt mondta, hogy a biztosító körülbelül 340 ezer Ft-ig fedezi. Miután az ügyem áll, kénytelen voltam kifizetni ezt az összeget. Kálváriám azóta is tart, többször voltam a rendőrségen - ahol rendszeresen elhárítják a segítséget -, állítólag már bíróságon van az ügy, de én semmilyen papírt, határozatot nem kaptam egy éve.
Van még esély rá, hogy korrekt elbírálása legyen az ügynek? Számíthatok még a pénzemre?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Domonkos Eszter
(2001. 08. 21.)

Tisztelt Hölgyem!

A kárrendező egység csak akkor tud lépni az Ön ügyében, ha az illetékes hatóságok döntenek a felelősség kérdésében. Amint ez a határozat jogerőre emelkedik, a biztosítóhoz el kell juttatni, hogy az érdemi intézkedés (kárkifizetés) megtörténhessen.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.