2012.10.04. 09:51

Az lenne a kérdésem, hogy mi lett volna a teendő esetemben, mert ismerősökkel diskurálva tizen tízféle tanáccsal láttak el, és valószínűsítem, hogy az átlag autós sem jobban informált a kérdésben. Az eset az alábbi volt. A 10-es főúton közlekedtem teljesen szabályos 90 km/órás tempóban, este, sötétben, mikoris egy kanyar után egy hatalmas rönkszerű tárgy feküdt az úttesten keresztben. Bármennyire is próbáltam, ekkora sebesség mellett nem tudtam kikerülni, így az autó bal első kerekével áthajtottam rajta. A tárgy majdnek beledobott az árokba, azonnali durrdefekt, de hálistennek megúsztam ennyivel.

Az autóból kiszállva konstatáltam, hogy egy elhagyott kamion kipufogódobbal ütköztem, aminek olyan súlya volt, hogy alig tudtam legurítani az út szélére. Én egy helyszíni kerékcsere után végül továbbmentem, mert késő este lévén nem sok kedvem volt egy jó pár órás várakozáshoz, hogy bevárjam a rendőröket, és azt gondoltam, ilyen esetben úgysem fogja senki megfizetni a káromat, ami azóta a gumin és a felnin túl még egy 40 ezer forintos futóműjavítást is magában foglal. Van casco az autón, de annak önrésze 100 ezer forint, vagyis szintén nem jött számításba.

Kérem, mondja meg, ilyen esetben lett volna-e esély arra, hogy ezt a kárt ne nekem kelljen fedezni, illetve hogy mi lett volna a teendőm. Remélem másnak segít majd ha ezt az esetet olvassa, és bármi hasonló történik vele az utakon.

Tisztelt Érdeklődő!

Ebben az esetben sajnos a bekövetkezett káresemény térítésére csak casco biztosítási szerződés alapján van mód, amennyiben az Ön által említettnél kevesebb az önrész, ugyanis sajnos a károkozó kiléte ismeretlen. Azért nem felelős sem az út kezelője, sem pedig az autópálya felügyelet, hogy egy kamionról leváló alkatrész balesetet okozott. Sajnos a jelenleginél veszélyesebb szituációk is előfordulnak az autópályán, kóbor állatok felbukkanása sem ritka.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.