Elvitték a felniket, ki fizet?

2013.03.29. 13:00

Indexes kollégánk, Márton hozta a történetet: Na, szóval az történt, hogy egy újlipótvárosi társasház egyetlen pincéjéből elloptak 4 db új Nissan Qashqaihoz való kereket. Az alufelni + a nyári gumi értéke kerekenként 120 ezer forint a papám emlékei szerint. A Nissan azt mondta, hogy ha van Casco a kocsin (van), akkor a biztosító fizet ilyen esetekben, hiszen az alufelni az autó tartozéka. A téli gumik jelenleg is lemezfelniken vannak a kocsin. A biztosító (AB Aegon) viszont azt mondta először, hogy nem fizetnek ilyen esetekben. Amikor a papám azt mondta az ügyintézőnek, hogy az autókereskedés szerint viszont igen, akkor az ügyintéző azt mondta, hogy utánanéz a dolgoknak, és jelentezik, de természetesen azóta nem lehet őket emiatt elérni (kb. 10 napja lehetett a betörés, én nem is tudtam, mert külföldön voltam, szóval a pontos dátumokat nem tudom).

A ház biztosítása pedig úgy van, hogy a pincére van biztosítás, de a benne tárolt dolgokra nincs, szóval a felfeszített 2 db pinceajtót kifizeti a ház biztosítója, de a kerekeket nem. A kérdés ugye az, hogy az alufelni, meg a gumi, amik rajta voltak az autón a Casco megkötésekor biztosítva vannak-e, ha nincsenek éppen az autón pl. azért, mert nyári gumik, és azokat csak nyáron szokás használni. Illetve, hogy mi a különbség biztosító szemmel aközött, hogy az utcán szedik-e le a kocsi kerekeit, és akkor tuti fizetnek, és aközött, hogy 3 ajtón átmenve ellopják a kerekeket. Tényleg trükközni kéne, és behazudni, hogy az utcán szedték le a kereket ahhoz, hogy fizessen a biztosító? Nyilván nem ez fog történni, meg egyébként is rendőrségi eljárás van még az ügyben, de érdekes a biztosító hozzáállása.

A biztosítótársaságok casco biztosítás esetén csak a járműről eltulajdonított és biztosított tartozékokat térítik lopáskár esetén részlopáskárra vonatkozó önrészesedés alkalmazásával.

A jármű külön tárolt alkatrészeinak lopáskára nem tartozik a biztosítási fedezet körébe, ezért kártérítés sem nyújtható ezen esetben.

A társasházi pincében tárolt tárgyakra külön ingóságbiztosítást lehet kötni lopáskár kockázatra is, természetesen amennyiben a bejárati ajtaja a helységnek a biztosítási feltételben előírt védelmi előírásokat teljesíti. Ezen fedezet a társasház biztosítási szerződéhez kapcsolódóan köthető célszerűen azon társaságnál aki a házat is biztosítja mert ezáltal kapcsolódó szerződésként kedvezmény vehető igénybe.

Sajnos nem tudok kedvező válasszal szolgálni ezen esetben.

Üdvözlettel:

Horváth Láészló www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.