Totálkáros lett a lízinges autó

2013.05.23. 10:16

Üdvözlöm!

Autóm még lízinges majdnem 1 millió forint hátra van a törlesztőből. Autómat a kárszakértő állítása szerint totálkárosra fogják venni. Azzal tisztában vagyok, hogy a bank azonnali hatállyal felbontja velem a szerződést és a hátralék megfizetésére fog engem kötelezni. Az autó piaci értéke elképzelhető, hogy nem lesz annyi mint a fenn maradó tartozás. Ilyenkor a károkozót jogi úton lehet kötelezni a fizetésre? Ha jól tudom, a biztosítója kifizeti a bankomnak az autó piaci értékét. De nekem ilyenkor se autóm, se pénzem. Mi a teendő, legkézenfekvőbb megoldás ez ügyben? Mit javasol, mit tegyek?

Válaszát előre, és nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Dániel

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján történő kárrendezésnél az illetékes biztosító nem tudja figylembe venni az árfolyam különbözetből adódó veszteséget a keletkezett kár megtérítésekor. A gépjármű - elmondása szerint- gazdasági totálkáros, amely azt jelenti, hogy új alkatrészekkel történő helyreállítása szakszervízben nem gazdaságos, mert a javítási költségek túllépnék a gépjármű forgalmi értékét és a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás alapján történő kárrendezés, gazdagodást nem eredményezhet a törvényi szabályozás értelmében. Önnek lehetősége van a gépjárművet a kifizetésre kerülő összegből helyreállítatni. Kérje bankjától, hogy járuljon hozzá ezen helyreállításhoz, mert így a lízing szerződés érvényben maradhat.Természetesen helyreállítás után a bank által megbízott szakértő a gépjármű helyreállítását ellenőrizni fogja.

Üdvözlettel: Horváh László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.