2013.05.30. 16:21

Tisztelt Biztosításdoktor!

A közelmúltban mentünk haza gépkocsinkkal késő este az egyik országúton. Az úttesten hirtelen felbukkant egy tárgy (mai napig nem tudjuk, hogy pontosan mi volt), amit már nem tudtunk kikerülni (jobbról árok, szemben autó), így viszonylag nagy sebességgel (70-80 km/h) áthajtottunk rajta. Éreztük az ütést az autó alján, így megálltunk. Nagjából körbenéztük az autót (amennyire sötétben, országút mellett lehetetett), sérülést nem láttunk, így megnyugodva továbbindultunk. Kis idő múlva a motor hőmérséklete emelkedni kezdett, így azonnal félreálltunk, autót alapjáraton hagytuk, motorháztetőt felnyitottuk, a sötétben komolyabb sérülést nem láttunk, furcsa zajt nem hallottunk. A hőmérséklet rövid idő alatt visszaállt a normál tartományba. Éreztük, hogy valami nem stimmel, de kb 70 km-re voltunk otthontól, este 11 lehetett, így -mivel a hőmérséklet visszaállt, egyéb hibajelzést a műszerfal nem mutatott- alacsonyabb sebességgel, óvatosan továbbindultunk. Kb 60 km-rel később (az autó hibajelzést az út alatt továbbra sem produkált) a kocsi egyszercsak megállt. Tréler, szervíz stb, ahol megállapították, hogy a hűtő alulról összetört, elfolyott a hűtővíz, a motor "megfőtt". A javítás költsége jóval meghaladja az autó értékét, így gyakorlatilag gazdasági totálkáros lett a kocsi. Casco-nk, KGFB-nk rendben (ugyanannál a biztosítónál vagyunk több autóval, évtizedek óta), bár sajnáltuk az autót, de úgy gondoltuk, hogy talán pont ilyen esetekre tekintettel fzettük a biztosításokat évtizedek óta (nem adtuk össze, de valószínűleg már több autó árát kifizettük biztosítási díjban). Sajnos a biztosító nem így gondolta. Első reakciójával gondatlanságra hivatkozva megtagadta a motor javításának/cseréjének finanszírozását, és csak a hűtő sérülését hajlandó kifizetni.

Tisztelettel kérem a Biztosításdoktort, hogy adjon tanácsot, mit tehetnénk? Van értelme a Biztosítónál felülvizsgálatot kezdeményezni, esetleg jogi útra terelni az ügyet?

Válaszát előre is köszönöm.

Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a gépjármű vízhőfokmérője a sérülés bekövetkezése után emelkedni kezedett jelezve a gépjármű hibáját. Ezen esetben mivel a gépjármű alját érte a sérülés célszerű lett volna autómentővel a baleset helyszínéről hazaszállítatni a gépjárművet, amely által a motor végzetes károsodása megelőzhető lett volna. A biztosító állásfoglalása érthető. A levelében leírt üzletpolitikai indokok /ugyanannál a biztosítónál vannak biztosítva több autóval, évtizedek óta / alapján történő kártérítés igénylése céljából, kérjen felülvizsgálatot levélben a kárüggyel kapcsolatosan a kárszámra történő hivatkozással.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.