Értékvesztést térít-e a biztosító?

2014.04.11. 11:21

Tisztelt Horváth Úr!

A sérülésmentes, jó állapotú 10 éves gépkocsimat összetörték parkolás közben. A károkozó elismerte a felelősségét, a biztosítások rendben voltak, a kárbejelentő benyújtásra került. A biztosító csak utángyártott vagy bontott alkatrészekkel engedi a javítást. Megítélésem szerint, ha gyári új alkatrészekkel kerül az autó javításra, akkor lennénk "pariban" a biztosítóval (értékvesztés = alkatrész többlet érték).

Bontott alkatrésszel történő javítás esetén a javított gépjárművem ugyan abban az avult állapotban kapom vissza, mint a sérülés előtt. (A festés minősége még így is a gyári alatt lesz.) Azonban a baleset előtt egy sérülésmentes (ezáltal magasabb áron és gyorsabban értékesíthető) gépkocsival rendelkeztem, ezen javítási feltételekkel történő helyreállítás után azonban egy sérült, újrafestett, semmilyen értéknövelő tényezővel nem rendelkező, csak olcsóbban értékesíthető gépkocsim lesz. Semelyik autóvásárló nem ad ugyanannyit egy sérülésmentes és egy helyreállított, ezeken felül teljesen egyforma autóért.Ez biztosan kárként jelentkezik nálam. Ezt a kárt nevezhetjük értékvesztésnek. Kérdésem az, hogy hogyan érvényesíthetem ezt a káromat. Köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel: P. János

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű forgalmi értékcsökkenésének térítését a biztosítótársaságok az alábbi öt paraméter teljesülése esetében tudják figyelembe venni. A gépjármű magyarországi első forgalomba helyezésű, első tulajdonosnál lévő, sérülésmentes állapotú, 60 000 km-nél kevesebbet futott, 5 évnél fiatalabb gépkocsi esetében. Jelen káresemény kapcsán egy 10 éves sérülésmentes gépjármű helyreállításáról beszélünk, amelyet a gépjármű kötelező felelősségbiztosítást szabályzó hatályos törvényi rendelkezés alapján csak káridőponti értéken lehet helyreállítani.

Az utángyártott alkatrészekkel történő helyreállítás és az azt követő festés minősége által a gépjármű tökéletesen helyreállítható, hiszen a biztosítótársaság első osztályú munkát térít, tehát érdemes a javítást végző szerviz kiválasztásánál ezen szempontot figyelembe venni. Ön is levelében említette a sérülés előtti avult állapotot, amely a gépjármű életkorából adódik a biztosítótársaság sem téríthet a káridőponti értéknél magasabb áron, mert az értékemelkedést eredményezne. A későbbi értékesítési kellemetlenségek elkerülése végett javaslom a gépjármű sérült állapotáról készített fotók, valamint a kárfelvételi jegyzőkönyv megőrzését és a leendő vevő részére történő bemutatását, amely által a sérülés és helyreállítás körülményei tisztázhatóak.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.