Baleset utáni kártérítés

2014.10.28. 09:18

Tisztelt biztosításdoktor!

2014.10.10-én este Mórahalmon történt 7 autó összetolásának az egyik áldozata vagyunk. A mi autónk sérült meg a balesetben a legjobban, így azt a mozgásképtelensége miatt autómentővel kellet szerelőhöz szállítani. Mivel nekünk is haza kellett jönni onnan, így a feleségem másnap elment a család másik autójáért.

Olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy jogosan állítja-e azt a károsult biztosítója, hogy neki nem kell megtérítenie a családom hazautazását a lakhelyére, sem a tönkretett hétvégénket, sem a párom hazautazását a másik autóért?

A második kérdésem az lenne, hogy mi alapján dönti el a biztosító, hogy az eredeti állapot hány százalékáig javítható a sérült jármű? Több internetes biztosítási oldalon 50-80%-os határt láttam, ami elég tág határ. Én hiába választok olyat, ahol nagyobb a kifizetési határ, ha a károkozóé csak a minimálisat fizetné.

Azt is megállapítottuk a kárszakértői szemle során (ahol kérésünk és a megbeszéltek ellenére a szakértő nem várt meg bennünket), hogy nem jól értékelték fel az autónkat, mert több extra is hiányzott a kárbejelentő lapról, így még az általunk kérdezett eurotax szerint is, a biztosító kárszakértője több mint 100 000 Ft-tal lejjebb értékelte az autónkat - ami a javíthatósági határnál sokat számítana... A törvény szerint nem járhatunk jobban, mintha nem sérült volna meg az autó, de szerintem az azért túlzás, hogy mint károsult mi viseljük az értékcsökkenést, a tönkretett hétvégénket és a karambol következtében keletkezett extra utazások árát is.

Az autót nekiálltunk megjavíttatni saját pénzünkön számlára, de a rendőrségi eljárás befejezéséig a biztosítóval csak a biztosító nem fizet ki semmit. Ilyen esetben lehet-e kamatot kérni? A károsult autó egy 67 000 km-t futott szervizkönyves, megkímélt állapotú 2005-ös évjáratú faceliftes 5 ajtós, Alfa Romeo 147-es, Distinctive felszereltséggel, parkolóradarral, állófűtéssel, stb. Segítségét és jogi tanácsát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, K.N.

Tisztelt Érdeklődő!

Jogi tanáccsal én sajnos nem szolgálhatok ,amennyiben szükséges kérem forduljon Autójogász kollégámhoz levélben.

Ami a biztosítási igényeit illeti teljesen jogosan kérheti a hazautazási és a balesettel összefüggésben felmerült többletköltségeinek, veszteségeinek megtérítését, amely a járulékos kárigények kategóriájába tartozik, hiszen a baleset bekövetkezése nélkül ezen költségek fel sem merültek volna.

A gépjármű javíthatósági értékhatáráról kérjen levélben kárszámra történő hivatkozással az illetékes biztosítótársaságtól részletes tájékoztatást, valamint tárja eléjük a részemre leírtakat, mert a gépjármű saját paraméterei - jelen esetben a leírtak alapján egy korához képest keveset futott, megkímélt gépjárműről beszélünk - alapján lehetőség van a káridőponti érték pozitív korrekciójára, figyelembe véve a piaci adatokat is, ezáltal a gépjármű javíthatósági határa is módosítható. Lehetősége van a baleset bekövetkezésétől a kifizetés időpontjáig írásban késedelmi kamatot a kérni a kártérítési összegre vetítve.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.