Parkoló autóként voltam vétlen

2015.02.02. 10:16

Kedves Biztosításdoktor,

Parkoló autóm baleset részese lett, melyben a károkozás felelősségét nem volt hajlandó elismerni egyik fél sem (2 aktív fél volt+ az én várakozó autóm). Szerencsére hallottam a balesetet, észleltem az érintettségemet és kihívtam a rendőröket, akik megindították az eljárást, mely során kiderül majd, hogy kettejük közül ki volt a hibás. Ez elvileg 2 hónapig is elhúzódhat.

A dolgot bonyolítja, hogy az egyik autó biztosítása nem volt rendben, így ha őt hozzák ki (valószínűleg őt fogják), akkor a MABISZ az illetékes. Kérdésem arra vonatkozna, hogy milyen módom van arra, hogy az autóm helyreállítását meggyorsítsam, és ne kelljen 2 hónapig nélkülöznöm az autómat, úgy, hogy igazából közöm sincs az egészhez.

Kérhetem a kötelező biztosítómat, hogy mérje fel a kárt egy előzetes rendőri jelentés alapján (elvileg ilyet tudok szerezni, hiszen az én vétlenségemet vizsgálat nélkül is meg tudják állapítani), finanszírozza a javítást és hajtsa be majd ő? Vagy a cascom terhére meg lehet csinálni ezt? Vagy csak saját zsebből tud ez működni? Nyilván kárszakértőnek látnia kell a javítás előtt. Milyen lehetőségeim vannak?

Válaszát előre is köszönöm! Iszlai Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján parkoló gépjárműként vétlen félként volt elszenvedője a leírta balesetnek, ezért lehetősége van bármelyik ütközésben résztvevő gépjármű kötelező felelősségbiztosításának terhére kérni a saját gépkocsija sérülésének felmérését és kárának megtérítését.

A felelősség megállapítását követően a két érintett biztosítótársaság - biztosítatlanság esetén MABISZ - elszámol egymással. A gépjármű sérüléseinek rögzítése és kártérítés céljából forduljon az Ön által rendezett gfb.-vel rendelkező gépjármű felelősségbiztosítójához.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.