Parkolási koccanás felelősség megállapítása

2015.05.11. 10:33

Tisztelt Biztosításdoktor!

Jobb oldalra történő párhuzamos parkolásnál kocsim jobb hátsó oldala összeért egy éppen a parkolót elhagyni készülő kocsi bal elejével. Én a forgalmi sávon haladtam és látva a több szabad helyet, valószínűleg indexelés nélkül lehúzódtam a parkolózónába.

A két kocsi azért ért össze, mert a parkolót elhagyni kívánó autós, aki elmondása szerint indexelt is, közben elindult előre a parkolósávban.

Ki a vétkes? Ha nem jeleztem irányváltást, akkor mindenképpen én? Nem tudom, hogy mi vonatkozik a forgalomba becsatlakozni kívánó gk-ra ebben az esetben, azt gondolnám, hogy a parkolóhelyeken belül előre indulás sem biztos, hogy szabályos. Főleg, ha kint van az index, ami azt jelentené, hogy megvárja míg szabad az út és utána kikanyarodik.

Ha nem hívtunk rendőrt, hanem eljöttünk a helyszínről, hogy majd megbeszéljük a történteket, akkor kinek a segítségét tudjuk kérni a felelősség megállapításában?

Köszönöm válaszát! Zoltán

Tisztelt Érdeklődő!

A rendelkezésemre bocsátott leírások szerint Ön állt, várakozott és eközben a parkolóhelyet elhagyni készülő gépjármű vezetője nem kellő körültekintés következtében az Ön gépjárművének ütközött.

A KRESZ szerint a forgalomba bekapcsolódni kívánó gépjármű vezetője körültekintően köteles felmérni a forgalmi viszonyokat és ez vonatkozik a szabályosan vagy szabálytalanul parkoló gépjárművekre is.

Véleményem szerint a parkolásból kiálló gépjármű vezetője felelős a bekövetkezett balesetért.

Lehetőségük van azonban utólagos rendőrségi intézkedést kérni,amely a járművek összeállítása alapján helyszíni szemlével megállapítja a jogalapot / felelősség / kérdését.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.