2010.10.18. 10:22

Öreg Opel Corsámbe szeretnék egy kicsit tuningolni a hifin. Többen azt mondják, hogy fölösleges, mert az autó nem jó hozzá csak zörögni fog az egész. Én csak egy kicsit szeretném ha jobban szólna. Van-e értelme és mennyibe kerülne?

Ez egy kicsit hosszabb válasz lesz, mert sokszor felbukkanó kérdés!

Ízlések és pofonok különböznek, ahogy a zenehallgatási szokásaink és igényeink is. Sokszor olvasom a hozzászólásokban, hogy nincs értelme zenét építeni az autóba, mert úgy sem lesz jó, és csak nyeli a pénzt. Nem értek egyet ezzel a véleménnyel. Minden változtatás hallható eredményt hoz, ezért érdemes. Az, hogy mekkora befektetést eszközlünk, azt meghatározza a saját igényünk és pénztárcánk. Igenis lehet ár-érték arányban jelentős különbséget elérni. Mindig az első jól megtervezett lépések hozzák a legnagyobb eredményt, azután egyre nagyobb pénzért egyre kisebb változásokat kapunk. De ezek a drága és kis változások már az ínyenceknek való igazi nagy kihívások, finomítások. Természetes, hogy egy egyszerűbb felépítésű gépkocsi karosszériája határt szab a zeneépítésnek, de ezt a határt is át lehet lépni, ha erre igénye van a használónak.  

A legnagyobb változást, mind hangminőségben, mind szolgáltatásban a fejegység cseréje hozza. Nem kell itt óriási összegekben gondolkodni, hiszen márkás készülékek vásárolhatók már a húszezer forintos kategóriában is. A rádió cseréjével nagyobb teljesítményt kapunk, ami nem feltétlenül szolgálja azt a célt, hogy bömböltethetjük a rendszert, mindinkább az eddig megszokott hangerőszinten tisztább, torzításmentesebb hangot hallhatunk. Egy utólagos rádió frekvenciaátvitele összehasonlíthatatlanul jobb a gyárinál és általában nagyobb lehetőséget kapunk a hang színezetének beállítására is. Ilyenkor szokták mondani, hogy egy jó rendszernél nem kell hangszínt állítani. Igaz. De egy autóban, ahol extrém környezetben szólal meg a hifi? Igen, ott szükség lehet rá. Az autó kárpitozása, mérete, a hangszórók elhelyezése igényelhet egy kis magas, vagy mély kiemelést, illetve lehet, hogy pont a középhangokat nyeli el a plüss kárpit. Az utólagos autórádió játszik MP3-at, fogad USB-t, rendelkezik AUX bemenettel, amivel a gyári rádió nem feltétlenül dicsekedhet.

De belátom, hogy a gyári rádió cseréje megbontja az autó belső harmóniáját, így nem szívesen cserélik az emberek. Ebben az esetben jöhet a hangszóró csere. Egy jól kiválasztott hangszóró szett szintén a huszonezres kategóriától indul, tehát nem vérlázító befektetés. Kellemesebb mélyhang, kiegyensúlyozottabb átvitel és tisztább magas hang, amit a hangszórócsere nyújt.

Látható, hogy nem túl nagy befektetéssel jelentős eredmény érhető el. Nem az abszolút hifi, hanem egy ésszerű kompromisszum.

Aki komolyabban gondolja a zeneépítést, az cserélhet rádiót, hangszórót, bővíthet erősítővel, mélysugárzóval. Megoldható az autó rezgéscsillapítása, és eljuthatunk a majdnem tökéletesig. De a gyári zenerendszer hangja és az elérhető legjobb között léteznek állomások. Mindenki jusson el addig, amire igénye van és lehetőségei engedik. Aki a motor hangját szereti hallgatni, az halkítsa le a gyári zenét, de ne szólja le azt, aki szeret komfortosan utazni.

Minden termékpalettában, így a hangszórók, fejegységek és erősítők között is léteznek megfelelő és kritikán aluli termékek, azaz a márkás és a csapnivaló kategória. A kiválasztás nagyon nehéz, hiszen a megjelenés sokszor megtévesztő, és az ár csábító. Amikor a zenei rendszer bővítésén, kiegészítésén gondolkodunk, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Ha az adott szerviz már találkozott hasonló igénnyel, akkor biztosra mehetünk tapasztalataik alapján. Egy hifivel foglalkozó cég szakemberei olyan háttérinformációkkal láthatnak el, amit egy sima üzletben soha nem tudhatunk meg. Ilyen például, hogy stabil, megbízható a készülék, vagy volt már, ami meghibásodott, ezért inkább válasszunk másikat. Érvényesíthető-e a garancia, vagy hónapokig ül a készüléken a szerviz. Hasonló tudású és minőségű készülék esetleg egy másik gyártónál olcsóbb, vagy ugyanennyiért többet tud. Segíthet, hogy melyik készüléket válasszuk, hogy később esetleg továbblépésre is legyen lehetőségünk, ne kelljen kicserélni.


Nos, a rövidített válaszom a kérdésedre, ha igényed van a szebb hangzásra, akkor fogalmazd meg magadban azt a szintet, amit el szeretnél érni és határozd meg azt az összeget, amit erre rá tudsz szánni, majd kérd ki szakember segítségét, hogy a befektetett összegért a legjobb megoldást választhasd.