Új akkumulátor állásban lemerül

2018.02.02. 11:58

Tisztelt Kütyüdoktor!

2002 Ford Focus 1.6 benzines autó új akkumulátora egy hét alatt állásban lemerül. Addig eljutottam (leszűkítettem) a keresgélésben, hogy a műszerfal csatlakozója az egyedüli amit ha lehúzok, akkor a 0,08 A áramfelvétel visszamegy 0.02 A-re. Ahogy tájékozódtam álló helyzetben az autó áramfelvétele 0.02 A körül van. Az autóban integrált (gyári) riasztón kívül nincs semmilyen "kütyü" beszerelve.

A műszerfalat kiszerelve átvizsgálva (szemre) semmi elváltozást nem látni a (műszerfal világítás 2 égőjét cserélni kellet). A kérdésem az lenne, lehet a műszerfalon kívül a hiba oka (csatlakozik-e valami más fogyasztó ami műszerfalról kaphatja az áramot), vagy ha lehúzom a csatlakozót és megszűnik a magasabb áramfelvétel akkor valószínű a műszerfal meríti az aksit álló helyzetben. Az autón egyébként tökéletesen működik minden funkció, ha nem állna több napig lehet észre sem veszem, mert az akkumulátor újra töltődik.

Üdvözlettel, Albert

Az autó a gyújtás levétele után harminc perccel lekapcsolja az ACC áramkört, amin a rádió, szivargyújtó, belsővilágítás… van, így a pontos mérés miatt ki kéne várni ezt az állapotot. 80mA lemerítheti az akkumulátorát, ha ritkán és rövidtávon használja az autót. Nem számít soknak, de, ha nincs utólag beépítve semmi, akkor indokolatlan.

A fordos ismerősöm szerint az óracsoport nem tud ilyen jelenséget produkálni, nem is találkozott még ilyen hibával. Mivel úgy tűnik, hogy az autó gyári egységének hibájával állunk szemben, nem hiszem, hogy otthon megtalálja a hiba okát, hiszen a gyári egységek, lekötése, ellenőrzése már típusismeretet kíván. Mielőtt szervizbe vinné az autót, vegye ki az akkumulátort és akkumulátortöltővel töltse fel.

A töltés 6-8 óra, nem kevesebb. Feltöltés után keressen egy elektromos szervizt a közelben és méresse meg az akkumulátort. Minden autóvillamossággal foglalkozó szerviznek van akkutesztere, ami nagyon jó közelítéssel megmondja az állapotát. 80% alatti érték már rossznak számít egy ritkán használt autó esetében, ilyenkor a csere a megoldás, ha a töltés egyébként megfelelő.

Nagyon sokszor találkozunk azzal a hibával, hogy lemerül az akkumulátor, majd bebikázzák az autót, mennek vele egy kicsit, 5-10 km-t és úgy gondolják, hogy ennyi elegendő. Természetesen nem elég és az akkumulátor ismét lemerül. Itt elkezdődik egy vesszőfutás, jönnek az ötletek, hibás következtetések, fals mérések, hiszen lemerült akkumulátor esetén nem lehet valós értékeket detektálni. Sok esetben már szervizből érkezik hozzánk az autó, gyanakodnak riasztóra, rádióra, de az akkumulátort még nem töltötte fel senki, csak bikázgatják. A közhiedelemmel ellentétben nem elegendő pár kört autókázni, a töltést akkumulátortöltővel kell végezni hat-nyolc órán át.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu