Daciák közé született, most megvenné az álmát, de bizonytalan: Alfa vagy VW kombi legyen?

2024.03.17. 10:51

Marci vagyok, autókereskedő. Évente sok száz darabot adok el és személyes benyomások, tapasztalatok alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, mert egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, és mindig vannak kivételek.

Feladó: Ezerkilencszázhetvenhatos Laci

Címzett: Nepperűző

Dátum: 2024.03.14

Tárgy: Alfa Romeo 159, 1,9

Kedves Marci,

Ezerkilencszázhetvenhatban születtem Erdélyben egy kicsi, de annál szegényebb városban. Daciák, Ladák és... Daciák között. Egy nagyvárosi kislány apukájának Ford Scorpioja vagy egy Opel Kadett olyan hatással volt rám akkor, mint manapság a Jégvarázs 2 a kislányokra. Alfa Romeot szerintem csak a turbó rágógumi belső papírján láttam akkoriban. Az első igazi Alfával valamikor a 90-es évek végén találkoztam Kolozsváron, talán egy 146-os lehetett, viszont amire tisztán emlékszem most is az egy piros GTV volt egy Farkas utcai ház belső udvarán, felejthetetlen az Alfa is és az udvar is. 146, 147, 156... nagyon szépek.

Kb. egy hete a szomszédasszonyom megállít, hogy a lányának tetszik az autóm (fapados, 1,6-os, 2010-es, 6-os Golf) és megvenné. Nem adom el? Na most én nagyon szeretem ezt az autót, rengeteget költöttem rá hét év alatt és ráfizetés lesz eladni, de tényleg nagyon szeretem vezetni, viszont egy ilyen kérdésre épeszű ember csak azt válaszolja, hogy: de igen. Én persze azt válaszoltam, hogy gondolkozok rajta, de már láttam is magam homályosan egy újabb autóban... Azóta csak ez jár a fejemben, eladom, hozzáteszek még egy annyit és veszek egy...valamit. És akkor elkezdtem keresni minél újabb évjáratú kombi VAG-okat és már majdnem elvesztem a sötét meg ezüst rengetegben amikor megjelent a lelki szemeim előtt egy 159-es és a hit, hogy jó lesz vezetni és nem lesz lomha és unalmas.

És akkor, hogy rövidre fogjam, szabad venni 2024-ben 2010-11-es Alfát, állandó, többnyire városi közlekedésre?

Hosszabb útra van egy aránylag újabb családibb autónk. Normális ember az akinek két kislánya van és ilyesmin gondolkozik? Vagy mi ez midlife crisis és mindenki röhögni fog rajtam? Dízelt vagy benzinest, 1,9-est vagy 2-est? Egyáltalán, hány-százezer kilométert futott 159-est szabad venni? És miért van az, hogy nagyon változatos árakon lehet 159-est találni? Ja, és még egy utolsó kérdés, van erre a számra (159), valami reális alternatíva?

Elnézést kérek, hogy egy kicsit hosszúra sikerült a levél, várom mielőbbi válaszod.
W. Laci.

Hello ezerkilencszázhetvenhatos Laci,

Figyu, teljesen nyilvánvaló, hogy te harminc éve szeretnél egy Alfát és ehhez most beáldoznád a tucat Golfot, amire sokat költöttél. Ráadásul vevőd is van rá, mi a kérdés?

Az Alfára is fogsz költeni, de legalább végre egy olyan autóban ülsz majd, amire mindig is vágytál. Dízelt vegyél, valamelyik 1.9 literest és próbálj meg olyat találni, ami nincs szétrohadva, leélve, széthajtva - ami nem könnyű, de legalább van belőle választék. Ne vegyél automatát, de válassz bőr belsőst.

Az árak azért szórnak nagyon, mert vannak az átlagos tulajok, akik csak eladnák az autójukat, meg vannak a rajongók, akik ilyen-olyan okból meg vannak győződve arról, hogy az övék jobb, szebb, szervizeltebb. Mindkét félnek igaza lehet, de végül úgyis a pénztárcád dönti majd el, hogy melyiket választod.

807507 f5aa547efddd48762e4205c0ed28f8b9 q

Szóval nincs kérdés, add el a Golfot és vegyél 159-es Alfát, alternatíva meg kevés, ha ez az, ami tetszik.

Ha a papa boldog, a kislányok is boldogok!

(Azzal meg ne foglalkozz, hogy mit gondolnak mások, csak irígykedni fognak, az meg kit érdekel?)

Hajrá,
Marci

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.