Renault Laguna II 1,9DCi

2006.09.15. 19:10
Olaj típusa, csereperiódus, olajszűrő

Kedves Olajdoki!

Szeretnék tanácsot kérni, hogy a Renault Laguna II. 1.9 DCi (120LE) milyen olajat használhatok, hosszú olajcsere periódusban? A javasolt olaj csereperiódusa milyen hosszú? Milyen olajszűrő szükséges a hosszabb csereperiódus kiszolgálásához?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Azt javaslom, hogy ne sajnálja a pénzt az olajra. Remélem nem részecskeszűrős az autó (gondolom ezt jelezte volna). Így minimum ACEA B3, de nem baj, ha B4 minősítésű az olaj. Mivel a Renault-féleminősítésekért nem törik magukat az olajcégek (kivéve talán a franciákat, pl. ELF), jó ha valamely gyár "longlife" minősítése szerepel a flakonon, vagy pl. a VW 505 minősítése. Ha részecskeszűrős a motor, csak olyan olajat válasszon, amelynek flakonjá feltüntették, hogy ajánlott a részecskeszűrős motorokhoz.

Sajnos az autóalkatrészek körében is igaz, hogy azt kapja az ember, amit megfizet. Ezért a vagy jó minőségű (=nem a legolcsóbb) szűrőket válassza a típushoz, és a gyártó cég katalógusában egyértelműen szerepeljen, hogy ajánlott ehhez a motortípushoz, ne érje be annyival, hogy a nagyokos eladó megmagyarázza, hogy ez tutira jó a motorhoz. Bár elvtelenségnek tűnhet a részemről, de az sem baj, ha Renault-kereskedésben vásárolja meg a gyárit.

Üdv:

Olajdoki