Balesetet okoztam, de nem tudok róla

2003.01.31. 10:14

A cserbenhagyás nem szabálysértés, hanem közlekedési bűncselekmény.

Tisztelt TanácSOS!

A következő esettel kapcsolatosan szeretném kérni a tanácsát.

Az ősszel, a IX. ker. Gyáli úti METRO áruházból zárás után indultunk haza vidékre, szakadó esőben, sáros útviszonyok között. Az útvonal: a Gyáli útról ki az Üllői útra, majd rá a Ferihegyi gyorsforgalmi útra, és haza.
Kb. egy jó héttel később kaptam a rendőrségtől (BRFK Közlek. rend. Főo. Járőrszolgálati Alosztály "B") egy "Adatszolgáltatásra történő felhívás" tárgyú levelet, melyben közlik velem, "hogy a tulajdonomban álló .... frsz.-ú jármű, ... napon ... óra és ...perckor a Bp. IX. ker. Üllői út (Távíró utca) gyorsforgalmi felüljáró előtt közlekedési balesetet okozott, és A mellékelt "Nyilatkozat a jármű vezetőjének adatairól" adatlapot, amelynek szövegezése olyan, hogy az adatszolgáltatással egyben a baleset okozását, a felelősséget, s a helyszín elhagyását is elismerem, nem töltöttem ki, az alábbiak miatt.
Meglepődtem az előbbi megkeresés kapcsán, mivel baleset okozásáról, nincs tudomásom. Nem észleltem semmi olyan körülményt ami erre utalt volna.
Amíg kiértünk az Üllői útra, illetve amikor rákanyarodtunk az Üllői útra, egyedül voltunk az úton. Ezt követően a középső sávban haladtunk, amikor már igazi csúcsforgalom alakult ki minden sávban. Ezt követően, haladva a gyorsforgalmi felé, váltottunk valahol sávot, s tértünk át a belső sávból, a gyorsforgalmira felvezető sávba. Emlékezetem szerintem mindenhol szabályosan közlekedtem. Ezért nem értem az esetet.

A rendőrségnek írtam egy levelet, amelyben közlöm, hogy:
-az adott jármű, az adott napon közlekedett Bp.-en, de arról, hogy baleset okozója, ill. részese lett volna, nincs tudomásom. Így a helyszín elhagyásával kapcsolatos részére szintén nem tudok mit mondani.
-mivel semmiről nincs tudomásunk, kértem közöljék, mire alapozzák a levelükben közölt állításokat.
-közöltem továbbá, hogy a járművön törés nem található.Valamint azt, hogy a jármű huzamosabb ideig csapadékos, vidéki sáros időjárási viszonyok közepette is használva volt. Mosása a napokban (a levélíráskor) történt meg, s ekkor észleltünk az autó hátulján jelentéktelen horzsolási nyomot. Azonban, hogy ez hol, mikor, és hogyan keletkezett, nem tudjuk.
Ezt követően a biztosítómtól is kaptam egy levelet, melyben közlik, hogy tudomásukra jutott, hogy baleset részese voltam, s a mellékelt bejelentőlapot töltsem ki. A biztosítónak is küldtem az előzőekhez hasonló tartalmú levelet, ill. leírtam, hogy a fentiek miatt a bejelentőlapot nem tudom kitölteni.
Eddig annyi fejlemény történt, hogy a rendőrségtől kaptam egy idézést, hogy tanúként kívánnak meghallgatni. Kérném segítségüket a fentiekkel kapcsolatban.

Köszönettel:
K. István

Kedves István,

Mielőtt még tanúként meghallgatják, feltétlenül keressen meg minket, ugyanis ez cserbenhagyásnak számíthat, a büntetés függően attól, hogy a másik félnek milyen kár okozott, illetve történt-e személyi sérülés elég súlyos lehet, mivel a rendőrség akár gyanusíthatja is.
A cserbenhagyás nem szabálysértés, hanem közlekedési bűncselekmény. A baleset megítélése azonban nagy mértékben függ a rendőrségi vizsgálat megállapításaitól és az Ön szerepétől a balesetben. Azonban az ügy pontosabb megitélése és kifejtése szempontjából szükség van további információkra, amiket személyesen lehet megbeszélni.

Üdvözlettel:
TanácSOS