Kellemetlen vétkes, elhúzódó ügyintézés

2003.02.05. 12:00

A nagy gondom az, hogy az esetnek már lassan 3 hónapja, és eddig még nem kaptam levelet a rendőrségtől, nem tudom intéződik-e az ügyem.

Kedves TanácSOS!

Az alábbi esettel kapcsolatban kérném tanácsát:
Egy novemberi napon haladtam a Pannónia utcában, majd amikor egy elsőbbségadás-kötelező táblához érve lassítottam, hogy meggyőződjek nem jön-e keresztben senki, hátulról nekem jött egy nő, fekete Mercedesével.
A nő ezután ki se szállt az autóból, letegezett, és még ő volt felháborodva, hogy miért lassítottam le ennyire. A Mercedesben nem lett kár, de az én Volkswagenem hátsó lökhárítójának bal oldala rendesen benyomódott.
A vezető mondta, hogy nagyon siet, nem ér rá velem foglalkozni, adott egy névjegyet, hogy hívjam fel a titkárnőjét, stb. Na persze nem most jöttem le a falvédőről. Majd "valószínű", hogy én fogom őt hívogatni, meg időpontokat kérni tőle, pláne azután, hogy milyen illetlen módon viselkedett velem. Mondtam, hogy vagy kitölt egy baleseti bejelentőt, vagy felőlem ki is hívhatjuk a rendőrséget. Nagy nehezen végül 2 perc alatt kitöltött egy bejelentő lapot, de több mezőt üresen hagyott, és sok rész olvashatatlan volt.
Mondtam, hogy javítsa ki a dolgokat és töltse ki a hiányos mezőket, de ordibálni kezdett. Az utcában egy ember látta az esetet, és odajött 'segíteni', de a nő agresszívan elküldte melegebb égtájakra, hogy ne szóljon bele. Ezután tárcsáztam a rendőrséget, ekkor a nő elhajtott. Persze a rendszámát felírtam.

A szemtanúm mondta, hogy örömmel tanúskodik nekem, hiszen ő is ki lett osztva rendesen. Volt egy utasom is, így két tanúm is volt. Fél óráig próbáltam kihívni a rendőröket, de nem vették fel, vagy folyamatosan várattak, így elmentünk a pár utcára levő helyi rendőrörsre rendőrt keríteni. Szerencsénkre itt már találtunk egy segítőkész rendőrt, aki megnézte a helyszínt, majd jegyzőkönyvet vett föl.
Leírtam, hogy mi történt, lefénymásolták a hibásan kitöltött baleseti bejelentőt, és rögzítették a tanúim adatait. A rendőr szerint sokkal jobban tette volna a nő, ha rendesen kitölti a papírokat, mert így külön bírságot is kiszabnak rá, büntetőpontot is kap, és persze a káromat is meg kell fizetnie (a biztosítójának). Mondták, hogy kb. 30 napon belül kitűznek egy meghallgatást.
Az eset után pár nappal felhívott a "hölgy", és teljesen primitív módon elkezdett szidni, prédikálni és erkölcsi leckéket adni, hogy mit képzelek, hogy feljelentettem. Higgadtan végighallgattam, közben időnként nevettem magamban a primitívségén, majd a 10 perces csevej után elköszöntem, hogy majd a rendőrség eldönti.
Elmentem a biztosítómhoz, ahol rendszám alapján kiderítették a nő biztosítóját, mint kiderült az OTP Garanciánál van, nem pedig az általa írt Providenciánál. Ezután elmentem az OTP Garanciá-hoz, ahol kitöltöttem a megfelelő papírokat, majd kárfelvételre került az autóm. A kárfelvételnél 200e forint (felső határt) állapított meg a szakértő.

A nagy gondom az, hogy az esetnek már lassan 3 hónapja, és eddig még nem kaptam levelet a rendőrségtől, nem tudom intéződik-e az ügyem. Sajnos egyelőre megjavíttatni se tudom az autót, hiszen a rendőrségi ügy lezárásáig azt csak saját zsebből tehetném. A feljelentésről nem kaptam a rendőröktől papírt, így gyakorlatilag a tanúimon kívül nem is tudom bizonyítani, hogy voltam a rendőrségen. Persze bízom benne, hogy a rend őrei előbb (és nem utóbb) intézkednek végre.
Kérem adjanak tanácsot, hogyan tudhatnám meg, hogy foglalkoznak-e az ügyemmel, illetve meddig kell várnom ilyen esetben?

Előre is köszönöm válaszát:
K. Marcell

Kedves Marcell,

Az ügyben annak a kerületnek a rendőrkapitánysága jár el, ahol az ütközés történt.
Javaslom, hogy hívja fel a kapitányságot, vagy személyesen keresse fel, és ott tájékozatni fogják az ügy pillanatnyi állásáról. Az ügy beiktatásától számított 30 napon belül kell határozatot hoznia a rendőrségnek, és ha az jogerős lesz, akkor lehet menni a biztosítóhoz.

Üdv:
TanácSOS