Hazudós károkozó

2002.07.30. 16:29

Első meglepetés akkor ért, amikor a másik fél közölte, hogy nem történt semmi, a felelősséget nem ismeri el, de ha én akarok, akkor hívhatok rendőrt.

Tisztelt TanácSOS!

Tegnap történt velem egy baleset, amelynek kapcsán szeretném a segítségét kérni.
Budapesten egy forgalmas útról egy kis forgalmú utcába lekanyarodva a mögöttem haladó autó előzni kezdett, és eközben nekiment az én autóm bal oldalának. A bal hátsó ajtót alaposan be is nyomta, a fényezést lehorzsolta az ajtón is, a küszöbön is, és még a dísztárcsa is megsérült.
Számomra annyira egyértelműnek tűnt az ügy, hogy nem is kezdtem tanúkat keresni, hiszen annyira nyilvánvaló, hogy mi történt. Első meglepetés akkor ért, amikor a másik fél közölte, hogy nem történt semmi, a felelősséget nem ismeri el, de ha én akarok, akkor hívhatok rendőrt. A második meglepetés akkor ért, amikor a rendőröknek elmondta, hogy mi történt. E szerint én az út szélén álltam és telefonáltam, majd hirtelen elindultam, ő pedig már nem tudott kikerülni...
Erre a hatalmas hazugságra a lélegzetem is elakadt, viszont a rendőrök neki hittek, mert szerintük a nyomok ezt mutatják. A nyomok szerint egyébként van egy horpadás és hosszanti csíkok az ajtón, valamint gumi nyoma a dísztárcsán. Ott a helyszínen közölték velem, hogy ezért még a jogosítványomat is elvehetik, és egy kiadós büntetésre is számítsak.
Kérdésem, hogy tud-e nekem tanácsot adni, ilyenkor mit kellene tennem és milyen büntetésre számíthatok?

Köszönettel,
Kremer Peter

Kedves Péter,

A leírtak alapján nem lehet pontosan megállapítani, hogy ki a hibás. Nem lehet "ítéletet" hirdetni a tények és a helyszín pontos ismerete nélkül.
Függ attól, hogy irányonként hány forgalmi sáv van, van útfestés vagy nincs, illetve szabályos volt az előzés, vagy sem.
Ha Önt hozták ki hibásnak a helyszínelő rendőrök, akkor legjobb, ha az összes dokumentációval bejön hozzánk (regisztráció), és a szakértővel átnézve az esetet, pontosan meg lehet állapítani, mind a vétkességet, mind a büntetés mértékét.

Üdvözlettel,
TanácSOS