Jobbkéz-szabály

2002.08.15. 17:16

A jobbkéz-szabály az jobbkéz-szabály, tehát a jobbról érkezőnek elsőbbséget kell adni.

Üdv,

Jobbkéz-szabállyal kapcsolatban kérdezném, hogy akkor kell-e elsőbbséget adni, ha egyszerre érünk a kereszteződésbe, vagy ha a jobbról jövő autó még messze van, elkezdhetem-e az áthaladást?
Sajnos az történt, hogy elkezdtem a kanyarodást egy T-alakú kereszteződés szára felől érkezve balra, a jobbról - nagy sebességgel - érkező autós pedig, mivel neki a T alak miatt jobbról nem jöhet senki, tehát elsőbbséget sem kell adnia, ebben a tudatban fékezés nélkül jött a kereszteződésbe, aminek persze az én autóm jobb oldalába ütközés lett a végeredménye.
Szerinte egyértelműen megsértettem a jobbkéz-szabályt, szerintem meg fékezés nélkül érkezni egy beláthatatlan kereszteződésbe nagy sebességgel, úgy hogy én már láthatóan megkezdtem a kanyarodást, felelőtlen vezetési magatartás, és nem is a jobbkéz-szabály alá tartozik.
Tudom, hogy a helyszín ismerete nélkül nehéz dönteni, de kérem mondjanak elvi véleményt.

Köszönettel,
Tóth Tamás

Kedves Tamás,

A jobbkéz-szabály az jobbkéz-szabály, tehát a jobbról érkezőnek elsőbbséget kell adni.
Abban az esetben, ha egyszerre értek oda, akkor meg kell adni az elsőbbséget, ha nem teljesen egyszerre, akkor is.
A második esetben viszont fel kell mérned azt, hogy ha te előbb érsz oda, akkor be tudsz-e kanyarodni a másik autó előtt, ha nem és balesetet okozol a kereszteződésben az elsőbbség meg nem adása miatt, akkor te vagy a hibás.
Ha a kereszteződésben ütközetetek, és a te autódat a jobb oldalán megtörte a másik autó, akkor egyértelműen te vagy a hibás.
A másik autóst is el lehet marasztalni gyorshajtás miatt, ha be tudod bizonyítani, de nem hiszem, hogy szériatartozék nálad a lézeres sebességmérő vagy a "tahó-gráf" a száguldozónál. Viszont, ha a kereszteződés után történik a baleset, és téged hátulról tör össze, akkor már más a helyzet: nem tartotta be a követési távolságot.

Üdv:
TanácSOS