Mire kell számítani az úton?

2003.10.13. 11:27

Valószínűleg vastag akta lesz még belőle, igyekszem rövidre fogni.

Tisztelt SOS!

Egy többszörös baleset résztvevője voltam a napokban, a rendőrök gondolkodás nélkül vágták, hogy a hátsó (azaz én) az mindig hunyó. Persze én ezt nem így érzem, amit a KRESZ-szel is alátámasztottnak érzek:
26. §
(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül, és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Valószínűleg vastag akta lesz még belőle, igyekszem rövidre fogni.
Egy kanyargós, bokrokkal jól benőtt úton jött egy kombájn, ami mellett szemben egy kerékpár épp ha elfért volna az úton. Jött szembe egy éles kanyarban egy kisteher, aminek a vezetője, amikor látta hogy a vészfék sem fogja vissza attól, hogy a kukoricavágó 3 méteres hegyes acélékjeibe beleszaladjon, kiugrott az üléséből. Meg is úszta azt, hogy a kocsi elejéből nem maradt semmi épen, egy-két töréssel és vágással.
Miközben őt mentették, akkor jöttem én az éles kanyarban az egészet éppen meglátva. Majdnem meg tudtam állni a vizes úton, csak a végén az volt a választásom, hogy a mentésnél álló emberek felé vagy az utat elálló roncsoknak hajtok. Végül az utóbbinak csúsztam neki, már elhanyagolható sebességgel, az egyik lámpa es a kocsi jobb eleje zúzódott szét a teher épen maradt lökhárítóján. Haza tudtam vele jönni, de nem lesz 2 fillér. Ja, még az első körben a kombájnba belerohant a mögötte jövő teher.
Szóval számítani kellene arra, hogy bármelyik pillanatban a teljes út előttem le van zárva? Egy lakott területen kívüli forgalmas útnál, olyan helyen, ahol a KRESZ szerint megállni tilos, hisz a többi jármű nem észlelheti kellő távolságból.
Szerintem az én 70 km-em nem volt sok, ha van egy autónyi hely az úton, vagy az akadály legalább fél métert halad, már nincs ütközés. Lehet-e nekem igazam, vagy mindenképp a hátsó a hunyó? Benyelhetem a kárt és a beígért szabálysértésit? A kárfelelősség persze még rázósabb lehet, hisz a kombájnnak se előfutó autója, se rendes papírjai, se kötelezője.

Gábor

Tisztelt Gábor!

A KRESZ-szabályt Ön jól idézte, ennek megfelelően a baleset bekövetkezéséért Ön a felelős. Ehhez még idézhetjük a 25. §. l. bekezdést is, melynek be nem tartása is hozzájárult a beleset létrejöttéhez.
Ha megkapja rendőrségi határozatot, bizalommal forduljon hozzánk.

Üdvözlettel:
Tanácsos

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.