Út- és látási viszonyok figyelembe vétele

2004.04.14. 21:10

Úgy érzem, hogy ez egy folyamatos kibúvó a felelősségrevonás alól.

T. Tanácsos Úr!

Az én kérdésem több konkrétumhoz is kapcsolódik.
Mit jelent az, hogy az út- és a látási viszonyoknak megfelelő vezetés, haladás, sebesség? Leginkább jogelméleti a kérdésem.
Mint sokan én is úgy érzem, hogy ez egy folyamatos kibúvó a felelősségrevonás alól. Akár biztosítóról, akár közútkezelőről van szó. Gyakorlatilag ez mindig midenkor igaz. Hiszen ki mondja meg, hogy mi tekinthető megfelelőnek vagy nem. Ha 70 km/h-val haladok a jeges úton éjszaka, de hazaérek, akkor megfelelően vezettem. Ha nyáron 50 km/h sebességgel vasárnap délelőtt haladok egy forgalommentes úton, de egy kanyarban lévő kátyúban tönkremegy a futóművem, akkor nem???
Ezt mindig az esemény bekövetkezte, vagy éppen annak elmaradása határozza meg?

Üdvözlettel:
Milasovszky Gábor

Kedves Gábor,

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a járművezetőnek mindig figyelembe kell venni az időjárási, látási és útviszonyokat

. Ez gondolom nem szorul bővebb magyarázatra, hiszen feltételezem, hogy Ön már rendelkezik vezetői engedéllyel, és ott tanították.
Mindig figyelembe kell venni az út vonalvezetését, az útburkolat állapotát, és ennek megfelelő sebességgel kell közlekedni. Ezen túlmenően figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, műszaki adottságaira és a rakományra.

Üdvözlettel:
TanácSOS

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.