Jobbkéz szabály magánterületen?

2004.06.09. 13:51

Meg kell nézni, nincs-e kialakítva kihajtás előtt fekvőrendőr?

Tisztelt Tanácsos!

2004. május 14-én este a XV. Szentmihályi úton található OMV kútról hajtottam kifelé, a McDonalds irányába. Balra akartam kanyarodni. Elsőbbség adást jelző tábla nincs a helyszínen. Mind az OMV kút üzemi területe, mind az OMV bekötő út magánterület (ezt tábla jelzi).
Ezen a bekötő úton (magánterület tábla) haladt egy Fiat Punto szgk., ami belehajtott az autóm bal elejébe. Mivel nem akarta a Punto sofőrje elismerni a felelősségét, rendőrt hívtunk. Az intézkedő rendőr nem tudta ott a helyszínen egyértelműen eldönteni, ki volt a hibás, bár hajlott rá, hogy jobbkéz szabály érvényes és ezért a Puntós a hibás. Jelenleg rendőrségi vizsgálat indul az ügyben.
A kérdésem, ki a hibás, illetve érvényes-e a jobbkéz szabály egy ilyen esetben magánterületen?

Köszönettel:
Szilárd

Kedves Szilárd!

Ha a magánterület a közforgalom számára meg van nyitva, akkor ott a KRESZ szabályait kell alkalmazni.


Ha Ön a tankolás után közvetlenül a kuttól indult el, és akkor történt az ütközés, abban az esetben az elindulás szabályai érvényesek/KRESZ.24.§./.
Ha kút területéről, akkor a jobbkéz szabály. De meg kell nézni, nincs-e kialakítva kihajtás előtt fekvőrendőr, vagy nincs-e szintbeli különbség, mert ez is dominál. Ha van, akkor Ön volt hátrányban a másikkal szemben.

Tiszteletel:
Tanácsos