Mi számít balesetnek?

2004.07.19. 12:31

Mit mondjak szerdán a rendőröknek?

Kedves TanácSos,

Tanácsát kérem a következő ügyben:
Parkolásból kiállva tolattam, és a mögöttem álló kocsi első rendszámtáblájához hozzáért a kocsim hátsó lökhárítója. Az "ütközés" olyan mértékű volt, hogy sem az én színre fújt lökhárítóm, sem a hátsó kocsi műanyag rendszámtábla-tartója nem sérült meg. Viszont - mivel olyan fajta műanyag rendszámtábla-tartó volt, amelyiknek a háta viszonylag éles - kb. 1 cm-es felületi sérülést okozott a hátsó kocsi első lökhárítójának festékrétegén (amit csak úgy lehet látni, ha az ember mögénéz a tartónak)...
Ezt a sérülést az autókölcsönzők "normal wear and tear"-nek nevezik; az én kocsimon ilyen sérülést kb. hetente okoznak a Belvárosban (illetve okozok magamnak).
Nem tudom, hogy mi a baleset definiciója (a KRESZ 58. paragrafusa csak használja a szót, de nem definiálja), de szerintem ez NEM baleset. A hátsó kocsi vezetője kihívta a rendőröket, és bevitte a kocsit a biztosítóba, ahol nem engedték a modult újra fújni, de javításra felvették.
Természetesen elismerem a felelősséget, de azt hiszem, hogy ez nem nevezhető balesetnek. De mi is a baleset - hol van definiálva? Ma beidéztek a rendőrségre.
Kérem, TanácSos úr, adjon tanácsot, mit mondjak szerdán a rendőröknek.

Köszönettel
Dr. Bruck Péter

Tisztelt Bruck Úr!

Közúti balesetnek az számit, ami a közlekedési szabályok megszegéséből ered, és a közúton történik, valamint másnak anyagi kárt, illetve személyi sérülést okoz.


Bármilyen pici rongálódás anyagi kárnak minősül.

Tisztelettel:
Tanácsos