Hasznos kiegészítés külföldi gyorshajtással kapcsolatban

2004.08.16. 12:50

Először 20-30 eurós pénzbirságot fognak kiszabni.

Tisztelt Tanácsos!

Kérem engedje meg, hogy néhány gondolattal kiegészítsem a "Gyorshajtás Németországban" témában adott válaszát.
Sajnos az elkövető május 1. után joggal tarthat attól, hogy a német hatóságok Magyarországon megtalálják. Közigazgatási jogsegély keretében ugyanis - ha rendelkezésükre áll az elkövető gépkocsijának rendszáma - megkereshetik a magyar rendőrséget és kérhetik a tulajdonos adatainak kiadását.
Ha a rendőrség az adatokat kiadja, tárgyalás mellőzésével fognak először 20-30 eurós pénzbirságot kiszabni. Ha az elkövető a szabálysértés elkövetését vitatja, kérheti szabálysértési tárgyalás tartását, melyre Németországba az illetékes helyi szabálysértési hatóság elé meg fogják idézni. Ha tárgyalás keretében állapítják meg a szabálysértés elkövetését a bírság is magasabb lesz, akár többszáz eurót is elérhet.
Ha jogerős lesz a határozat, és az elkövető nem fizet nem biztos, hogy végrehajtják vele szemben a bírságot, viszont bekerülhet az elkövető a Schengeni Információs Rendszerbe, mint akit jogerősen szabálysértési eljárás keretében elmarasztaltak, és aki a bírságot nem fizette meg. Ennek alapján a legrosszabb esetben megtagadhatják a későbbiekben az elkövetőtől, hogy a Schengeni Egyezményben részes tagállam területére belépjen.
Az elévülés kérdése ebben az esetben irreleváns, mert addig az elévülés meg sem kezdődik, amig az eljáró hatóságok eljárási cselekményeket végeznek.

Tisztelettel:
Gátos György