Csatlakozás után

2003.03.31. 11:03

Az Európai Unióba történő belépésünket követően Magyarország is az EU vámuniójának tagországa lesz.

Tisztelt Vámszakértő!

Érdeklődnék még az EU-s autóbehozatallal kapcsolatban, hogy a fogyasztási adó és az ÁFA megszűnik-e a vámköltséggel együtt?
Azaz ugyanolyan procedúrával vásárolhatok az EU-ban, mint Magyarországon (eredetiségvizsga,biztosítás, átírási költség.) mert akkor tényleg érdemes egy évet várni.

Köszönettel:
Márton Gábor

Tisztelt Márton Gábor!

Az Európai Unióba történő belépésünket követően Magyarország is az EU vámuniójának tagországa lesz. Ennek megfelelően a magánszemélyek által bármely tagországban vásárolt árukat - így a gépjárműveket sem - Magyarországra történő hazaérkezés során nem kell vámkezeltetni, utánuk nem kell vámterhet fizetni.
A vásárlás során az adott országban érvényes ÁFA összegét - ami a nálunk jelenleg alkalmazott 25%-nál alacsonyabb - kell megfizetni. Gépjármű vásárlás esetén az EU-ban valóban nincs fogyasztási adó (így a csatlakozás után nálunk sem lesz). A külföldön vásárolt gépjárművet Magyarországon forgalomba kell helyeztetni.
A fogyasztási adó megszűnik, azonban várható, hogy a gépjárművek forgalomba helyezésekor valamilyen illetéket, díjat kell majd a fogyasztási adó helyett fizetni. Ennek az illetéknek vagy díjnak a bevezetése tudomásom szerint még nincs eldöntve, így annak mértékét sem lehet jelenleg tudni.

Összefoglalva.
A csatlakozás után tehát nem kell többet a EU tagországban vásárolt gépjármű vámkezelésével bajlódni, alacsonyabb mértékű ÁFÁ-t kell fizetni külföldön. A hazai forgalomba helyezéskor fizetendő esetleges többletköltséget azonban még nem lehet tudni.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő