Kintről vagy hazait?

2003.11.04. 23:44

Hol jutok nagyobb értékhez a pénzemért?

Tisztelet TotálVám!

Egy kérdésem lenne:
Ha az embernek kb. 1 mFt-ja van autóvásárlásra, itthon vegyen használtautót vagy hozasson-e be? Ha hozasson akkor még az EU-csatlakozás előtt, vagy ezután érné ez meg jobban? Hol jutok nagyobb értékhez a pénzemért?

Válaszát előre is köszönöm:
Kodaj András

Tisztelt Kodaj András!

Kérdése sajnos olyan sok összetevőtől függ, hogy arra egyértelmű választ nem lehet adni. A kérdés egy sokismeretlenes egyenletre hasonlít. Ennek megoldása nem egyszerű dolog. A sok ismeretlen közül minél többnek a megismerésével lehet eldönteni, hogy több vétel közül melyik a legmegfelelőbb. Van aki az itthoni vásárlásra esküszik, van aki a behozatalra.
Azt javasolom Önnek, hogy minél több információt (ár, futásteljesítmény, tulajdonosok száma, sérülések, állapot stb.)szerezzen be a megvásárlásra kiszemelt gépjárműről - gépjárművekről, és ezek összehasonlítása alapján döntsön a vásárlásról.
Az Ön által említett ár csak az egyik tényező a vásárlás során - igaz, nem lényegtelen -, mivel azonos áron kínált gépkocsik között is igen jelentős különbségek lehetnek más szempontok alapján megvizsgálva őket.
Általános érvénnyel sem az itthoni, sem a külföldi vásárlás mellett nem lehet a voksot. Azt, hogy melyik gépjárművet éri meg jobban megvásárolni, mindig a konkrét gépjárműveket vizsgálva, összehasonlítva lehet csak eldönteni.
Ezt a döntést azonban Önnek kell meghoznia - még abban az esetben is, ha a konkrét gépjármű műszaki állapotának, vásárlási költségeinek stb. elemzéséhez más személy segítségét kéri.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő