Céges import, P-rendszám

2003.04.13. 17:46

A P-rendszámra kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötni.

Szeretnék érdeklődni,hogy milyen feltételei vannak az autóbehozatalnak céges szinten. Tehát a cégnek milyen papírokkal kell rendelkeznie, hogy lehet P-s rendszámot igényelni és hányat, és mibe kerül?
Előre is köszönöm.

Üdv.:
Miklós

Tisztelt Miklós!

Kereskedelmi forgalomban - azaz céges szinten - a gépjármű behozatalhoz először is a cég tevékenységi körei között szerepelnie kell a külkereskedelemnek, valamint a jármű értékesítésnek.
A külföldi vásárláskor minden esetben számlát kell kéri a vásárlásról. Az első vámkezeléshez be kell mutatniuk a cég adóbejelentkezési lapját, valamint bankszámla szerződését.
A cég székhelye szerint területileg illetékes közlekedési igazgatási hatóság kérelemre P betűjelű rendszámtáblát ad ki amennyiben a cég jármű értékesítésére jogosult vállalkozás, és tevékenysége indokolja a járművek forgalomba helyezés, vagy állandó rendszám nélküli ideiglenes részvételét a közúti forgalomban.
A P-rendszám kérésével és alkalmazásával kapcsolatban figyelmébe ajánlom a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletet.
A P-rendszámra kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötni. A kiadásának díjával kapcsolatban érdeklődjön a közlekedési igazgatási hatóságnál.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő