Magyar autó külföldi rendszámmal

2003.05.07. 11:19

Közúti ellenőrzések alkalmával mindig vitás helyzet alakul ki.

Tisztelt Vámszakértő!

Következő kérdésemre keresek választ: szüleim diplomáciai külszolgálatuk idején itthon vásároltak egy autót, amit forgalomba is helyeztek, van magyar rendszáma.
Állomáshelyükön azonban kaptak diplomáciai rendszámot is, hozzá tartozó külföldi forgalmi engedéllyel. Rövid itthon tartózkodásaik alkalmával nem szereljük át a magyar rendszámot, de az autót én is vezetem. Közúti ellenőrzések alkalmával mindig vitás helyzet alakul ki. Eleinte megpróbáltam magammal hordani a csomagtartóban a magyar rendszámot és forgalmit, de így csak tovább tart a vita az út szélén.
Mi a helyes magatartás?

Válaszát előre is köszönöm.
Szombathelyi Zoltán

Tisztelt Szombathelyi Zoltán!

A diplomáciai és konzuli képviseletek rendszámával ellátott járművet nemzetközi szerződés alapján a mentességet élvező személy és családtagjaik minden korlátozás nélkül vezethetik.
(Amennyiben Ön is rendelkezne személygépkocsival és szüleivel együtt Ön is külföldön tartózkodna, úgy jogosult lenne a járműre diplomata rendszámot kérni a diplomata állomáshelyének országában)
Ennek megfelelően véleményem szerint amennyiben az Ön valamelyik szülője a nemzetközi jog alapján diplomáciai mentességet élvez, úgy az Ő ideiglenes itthoni tartózkodása alkalmával Ön jogosan vezeti a szülője tulajdonát képező külföldi diplomata rendszámmal ellátott járművet.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.