Szlovák rendszám, magyar rendszám

2003.05.26. 12:08

Szlovák állampolgár vagyok, 25 éve Magyarországon élek, állandó letelepedési engedéllyel rendelkezem.

Tisztelt Vámszakértő úr!

Szlovák állampolgár vagyok, 25 éve Magyarországon élek, állandó letelepedési engedéllyel rendelkezem.
Kérdésem a következő lenne:
-ha Szlovákiában vásárolnék gépkocsit milyen költségekkel tehetném magyar rendszámra?
-ha szlovák rendszámmal szeretném itthon használni a gépkocsit tehetném-e? Ha igen, akkor egy bizonyos idő után magyar rendszámra tehetném-e nagyobb költségek nélkül?
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Szűcs Zsolt

Tisztelt Szűcs Zsolt!

Ön a magyar vámjogszabályi rendelkezések alapján letelepedett személynek minősül. Ennek megfelelően a vámáruk behozatalakor vámteher fizetési kötelezettséget kell teljesítenie, mint a magyar állampolgároknak.
Nem írta meg, hogy mióta van letelepedési engedélye. Ennek megfelelően csak tájékoztatni tudom arról, hogy a vámmentes behozatalra abban az esetben van (volt) lehetősége, ha a letelepedési engedély kiadása óta még nem telt el hat hónap, illetve a gépjármű a letelepedés előtt legalább 6 hónapig az Ön tulajdonában volt. Újonnan vásárolt gépkocsi tehát ekkor sem hozható be vámmentesen.
Szlovák rendszámmal a gépjárművet csak a külszolgálatosokra vonatkozó szabályok érvényesülése esetén tudná használni, de akkor is csak ideiglenes jelleggel.
A vásárolt gépjárművet tehát az általános szabályok szerint kell a belföldi forgalom számára vámkezeltetnie. A fizetendő vámteherre vonatkozóan figyelmébe ajánlom e tárgyban adott korábbi válaszaimat.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő