Külföldi vezethet magyar autót?

2003.06.16. 10:34

Miért nem, és mely törvény, tv. rendelet, jogszabály stb. szabályozza ezt a kérdéskört?

Tisztelt Váradi Úr!

A következő kérdést tette fel önnek Bakos Krisztián:
"Vezethetem-e a német munkatársamtól kölcsönkapott autót ideiglenesen Magyarországon, ha igen, milyen feltételekkel?", melyre ön azt válaszolta, hogy nem vezetheti.
Kérdésem a következő:
Miért nem, és mely törvény, tv. rendelet, jogszabály stb. szabályozza ezt a kérdéskört? Nemrég pont ezt vitattuk meg egy, a rendőrségen szabálysértési előadóként dolgozó ismerősömmel, aki (esetleg hiányos ismeretek miatt, bár ezt kétlem) nem tudta megnevezni az ide vonatkozó paragrafust, sőt ilyennek a létezéséről sem tud.
Másik kérdésem, külföldi állampolgár vezethet-e magyar felségjelű gk.-t, és ha igen, ő miért? Tudomásom szerint igen, szintén BM. körökből vett információ alapján ezt sem tiltja semmi.
Lehetőség szerint a választ a Totalvamon is megadhatja.

Válaszát előre is köszönöm.
B. László

Tisztelt B. László!

A külföldi honosságú gépjármű Magyarországon történő vezethetőségével kapcsolatban a vámjogszabályok, a vámtörvény és a végrehajtásáról szóló 45/1996. (III.25.) Korm. rendelet 135/B §.-a tartalmaznak rendelkezéseket.

Második kérdésével kapcsolatban Én is osztom az Ön véleményét.
Külföldi állampolgár az általános szabályok szerint vezethet magyar honosságú gépjárművet Magyarországon (egyszerű megbízás, meghatalmazás stb. alapján).
A két eset között annyi a nem lényegtelen különbség, hogy míg a magyar tulajdonban lévő gépjármű árunak, addig a külföldi tulajdonában lévő Magyarországra behozott gépjármű vámárunak minősül.
Ennek megfelelően az ideiglenes behozatalára vonatkozóan a vámjogszabályok tartalmaznak - az előbb leírtak alapján - rendelkezéseket. Ezek a rendelkezések pedig csak igen szűk körben, szigorúan meghatározott feltételekkel teszik lehetővé külföldi gépjármű vezetését Magyarországon magyar állampolgárok által.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
Igazságügyi vámszakértő