Vámérték meghatározása

2003.07.27. 22:58

De mi alapján kapnak konzisztens árat a piacról?

Tisztelt Váradi Úr,

Egy kérdéssel fordulok Önhoz.
Szeretnék az EU-ban használt gépjárműt venni magánimportban, Magyarországon regisztráltatni. Egy-két részlet számomra még homályos, mert az elmúlt években valamelyest megváltozott a szabályozás.
A VPOP a számlaérték és az általuk becsült érték között tudtommal 50% eltérést engedélyez.
Hogyan becsülik az autó értékét? Régebben Schwake katalógust használtak, mivel a rendelethez nincsen hozzáférésem, ezért nem tudom, hogy ez mennyiben változott.
Hallottam azt is, hogy az adótól megtisztított magyar piaci ár a mérvadó. De mi alapján kapnak konzisztens árat a piacról? Elég nagy az árak szórása, és sokszor nem reális. Van valamiféle iránymutatás, ami az autó piaci értékét megmondja? Most is jó közelítést adhat a Schwake katalógusár?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Hari Norbert

Tisztelt Hari Norbert!

A nem kereskedelmi forgalomban behozott vámáru után fizetendő vám alapja a vámárunak külföldön kifizetett ára az értékesítési országban levonható, vagy visszatéríthető adó levonása után.

Az adó mértékének a benyújtott számlán szereplő adatokból megállapíthatónak kell lenni a levonáshoz. A vámkezeléshez számlát kell benyújtani, vagy értéknyilatkozatot lehet tenni.
Amennyiben a vámfizetésre kötelezett vagy a közvetlen képviselő értéknyilatkozatot sem tud tenni, akkor a fizetendő vámteher alapját a vámáruhoz legjobban hasonló árunak a vámmal és belföldi adókkal csökkentett, a vámhatóság nyilvántartásában szereplő átlagos belföldi fogyasztói árának alapulvételével a vámhatóság állapítja meg, szükség esetén szakértői vélemény alapján. Használt vámáru esetén a használtság mértékét is figyelembe kell venni.

A vámhatóság a számlán feltüntetett vagy az értéknyilatkozatban szereplő értéket azonban nem köteles elfogadni, abban az esetben ha az indokolatlanul jelentős mértékben (50 %-nál jobban) eltér az adatbázisában szereplő átlagos belföldi ártól vagy kétség merül fel a számla valódiságát illetően. Ebben az esetben a vámhatóság a fizetendő vám alapjának meghatározásakor az adatbázisában szereplő átlagos belföldi fogyasztói árat, vagy ennek hiányában rendelkezésére álló egyéb értéket vesz figyelembe.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.