6 éves EU-s külszolgálat

2003.07.29. 18:22

Kint szeretném használni magyar forgalomba helyezésű autómat.

Tisztelt Vámszakértő Úr!

Ahhoz kérnék tanácsot, mit kell tennem akkor, ha 6 éves EU-tagországbeli munkavállalásra kiutazom, és kint szeretném használni magyar forgalomba helyezésű autómat. Rendelkezem casco-val is.
Érvényes-e a kötelező felelősségbiztosítás és a casco külföldi tartós használat esetén, ugyanúgy térít-e, mint itthon?

Másik kérdésem, ha eladom az időközben elaggott magyarországi kocsimat, és Belgiumban veszek egyet, azt érdemes-e, lehet-e előbb hazahozva itt forgalomba helyezni, biztosítani és kivinni, avagy ott helyezendő arra a 6 évre forgalomba, amíg kint dolgozom, és aztán be tudom-e majd hozni (6 évesnél addigra idősebb lesz). Időközben hazautazásomkor végig kell-e játszani a korábbi cikkeiben írt jármű nyilvántartó lapozást a határon?

Válaszát előre is köszönöm:
Zsigmondi Tamás

Tisztelt Zsigmondi Tamás!

A Magyarországon forgalomba helyezett gépjárműre megkötött casco és a kötelező felelősségbiztosítás az EU-ban is érvényes.
A tartós külföldi gépjárműhasználattal kapcsolatos kérdésével azonban javasolom biztosítója megkeresését is.
Külföldi munkavállalása során történő gépkocsi vásárlás esetén javasolom, hogy azt Belgiumban tartsa forgalomban, mivel igen hosszú a külszolgálati ideje, valamint azért, mert 2004. május 1-től az EU csatlakozástól kezdődően az EU-ban vásárolt gépjárműveket már nem kell vámkezeltetni Magyarországi forgalomba helyezés előtt.
Ettől az időponttól kezdődően a jármű nyilvántartó lap alkalmazása is nagy valószínűséggel meg fog szűnni.

Tisztelettel!
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.