Magyar cég alkalmazásában külföldön

2003.09.26. 11:06
Kérdésem, hogy használhatom-e az autót Magyarországon?
Tisztelt Szakértő Úr!

A magyar cégem, akinek alkalmazottja vagyok, Svájcban egy partnerétől tartósbérlet formájában akar autót vásárolni, egyszóval bérbe veszi a szgk-t. Kérdésem, hogy használhatom-e az autót Magyarországon?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Puskás Bence

Tisztelt Puskás Bence!

A vámtörvény alapján Ön külszolgálatosnak minősül, amennyiben a vámhatóság felé ezt a külföldi tartózkodását igazoló tartózkodási engedéllyel, külföldi tartózkodásra jogosító igazolvánnyal, vagy legalább hat hónapi időre szóló vízummal igazolni tudja (munkaszerződéssel).
Külszolgálatosként Ön az alábbi feltételekkel használhatja a külföldi rendszámú autót Magyarországon.
A külföldi rendszámmal ellátott gépjárművel Magyarországra történő első belépés alkalmával a magyarországi ideiglenes használat vámhatósági ellenőrzése érdekében a határvámhivataltól kérnie kell ún. "JÁRMŰNYILVÁNTARTÓ LAP" kiállítását az alábbi okmányok bemutatásával:
a külföldi tartózkodását igazoló tartózkodási engedély, külföldi tartózkodásra jogosító igazolvány, vagy legalább hat hónapi időre szóló vízum, útlevél, gépjármű forgalmi okmányai.
Amennyiben a határvámhivatalnál első belépés alkalmával a Járműnyilvántartó lap kiállítását nem kéri, úgy ezt haladéktalanul pótolnia kell a lakóhelye szerint illetékes megyeszékhelyi vámhivatalnál, Budapesten és Pest megyében a 7. sz. vámhivatalnál.
A Járműnyilvántartó lapot - kiállítását követően - minden be- és kilépés alkalmával a vámhatósággal igazoltatni kell.
Fontos, hogy a gépjármű ideiglenes használati időtartama Magyarországon 12 hónap alatt nem haladhatja meg a 6 hónapot!

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő