Luxemburgi autó behozatala

2003.10.08. 13:38

Édesanyámnak szeretnénk ajándékozni Volkswagen Polonkat.

T. Váradi úr,

Én 4 éve élek Luxemburgban, francia állampolgár élettársammal. Itt született 3 éves kisfiunk is. Édesanyámnak szeretnénk ajándékozni Volkswagen Polo 1997, 1.4 luxemburgi rendszámú autónkat.
Kérdésem az, hogy mi ennek a folyamata, és mennyi lenne a költsége?

Köszönettel:
Balagny Greta

Tisztelt Balagny Gréta!

Az ajándékozás előtt fontos azt megvizsgálni, hogy a gépkocsi fogalomba helyezhető-e Magyarországon

. Ezzel kapcsolatban a www.kff.hu internetes címen találnak segítséget - itt ellenőrizhető le, hogy a jármű megfelel-e a magyar környezetvédelmi elírásoknak. Amennyiben a jármű motorja megfelel a normának, akkor lehet továbblépni.
Az ajándékozásról egy közjegyző által hitelesített iratot kell készíteni, melyben lehetőleg szerepeljen a jármű hozzávetőleges értéke is. A behozatal történhet saját hajtással, vagy autószállítóval is. A magyarországi vámkezelés bonyolítása a budapesti 7. sz. Vámhivatalnál történik.
A behozatallal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre a Vám- és Pénzügyőrség honlapján, ezen az oldalon találhat részletes tájékoztatást.
Ahhoz, hogy az autó 0%-os vámtétellel legyen vámkezelhető, szükséges egy EUR1 származási bizonyítvány hitelesítésének kérése a luxemburgi vámhatóságtól. Ezzel tudják majd igazolni az autó EU-s származását.

A vámkezelésnél az alábbi közterheket kell megfizetni. (katalizátoros; benzines; 1,4 literes; 4 évesnél idősebb személygépkocsi)br<> - vám: 0 % (EUR1 nélkül: 43 %)
- környezetvédelmi termékdíj: kb: 70.000,- (légkondicionálóval kb: 85-90.000,- Ft)
- fogyasztási adó: 10 %
- ÁFA: 25 %
Egyéb várható költségek a magyar határtól:
beléptetés, + vámkezességi spedíciós díj: kb. 12.000,- Ft
kötelezõ bizt.: kb. 6000Ft,
ideiglenes rendszám: kb. 6138 Ft + 4000 Ft
KJF/KPM vizsgálati illeték: kb. 22.750 Ft
mûszaki vizsga díj: kb. 8.500 Ft,
eredetvizsga díj: kb. 12.000 Ft,
zöldkártya: kb. 6.500 Ft,
rendszám és forgalmi: kb. 16.500 Ft

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.