Regisztrációs díj csatlakozás utáni hazatelepüléskor

2003.10.08. 13:56

Szeretném a Németországban használt autómat magammal hozni Magyarországra.

Tisztelt VÁMszakértő!

EU-csatlakozás után jár le a külföldi munkaviszonyom, és szeretném a Németországban használt autómat magammal hozni Magyarországra.
A kiküldetés időtartama meghaladja majd a 2 évet, és az autó (EU gyártmány) is túl lesz a 6 hónapos koron.
Milyen költségekkel kell majd számolnom az autó behozatala kapcsán? A regisztrációs adó és díj fizetése alól mentességet kapok vagy ki kell fizetnem ugyanúgy, mintha csak "kiugrottam" volna használt autót venni Németországba?

Köszönettel:
Kviktor

Tisztelt Kozma Viktor!

Az EU-s csatlakozást követően Magyarország is a vámunió része lesz. Ennek megfelelően vámszempontból a csatlakozást követően az unió országaiból Magyarországra behozott áruk után már nincs vámkezelési kötelezettség.
A gépjárművek forgalomba helyezésével kapcsolatban azonban nincs teljesen egységes eljárás az EU-n belül. A jelenlegi EU-s országok közül is több alkalmazza a forgalomba helyezéssel kapcsolatos, és akkor megfizetendő regisztrációs díj rendszerét. Nálunk a regisztrációs díj a jelenlegi fogyasztási adó helyett lesz bevezetve. A fogyasztási adót pedig a vámmentes vámkezelések - külszolgálatosoknak stb. - esetén jelenleg is meg kell fizetni.
Ennek megfelelően várható, hogy a külszolgálat során vásárolt gépjárművek a csatlakozást követően sem részesülnek ebben a tekintetben kedvezményben, vagy mentességben.
Röviden összefoglalva, a bevezetésre kerülő regisztrációs díjat Önnek is meg kell majd fizetnie.

Tisztelettel:
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.