Nissan Almera behozatala

2003.12.04. 13:32

A kérdésem, hogy fizetek-e rá büntető vámot vagy sem?

Tisztelt Váradi Úr!

Nissan Almerát szeretnék forgalomba helyezni Mo-on.
Az autó 1996-os, az előállító a NISSAN EUROPA (NL), alvázszáma J-vel kezdődik. A kérdésem, hogy fizetek-e rá büntető vámot vagy sem? Mi a mérvadó a 0%-os vám megitélésénél (alvázszám vagy az előállitó) illetve melyik jogszabály határozza meg ezt pontosan?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Plánder Vince

Tisztelt Plánder Vince!

A behozott vámáruk származásának igazolása a exportőr feladata

. Ennek megfelelően az exportőrnek kell származási bizonyítványt (EUR1, illetve számlanyilatkozat) kiállítania. EUR1 esetében azt az exportőr ország vámhatóságával igazoltatni is kell.
Az Európai Megállapodás alapján az az ország számít származási országnak, ahol az árut teljes egészében előállították, vagy kielégítő mértékben megmunkálták vagy feldolgozták.
Az Ön által megjelölt NISSAN az alvázszáma miatt nagy valószínűséggel nem ment át olyan jellegű megmunkáláson, ami a Megállapodás alapján azt eredményezné, hogy EU-s (Holland) szármzású legyen a gépjármű.
Magyarország és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás szabályait a 1994. évi I. törvény a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás kihirdetéséről tartalmazza.
Sajnos amennyiben a származást megfelelő okmányokkal nem tudják igazolni, akkor a vámkezelés során nem lehet alkalmazni a kedvezményes 0 %-os vámtételt. A vámkezelésnél a vámhatóság a származási igazolás meglétét vizsgálja, és ez alapján dönt a vámtétel megállapításáról.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő