250 cm3-nél kisebb mkp. behozatala

2003.12.11. 12:42

A rendelkezések a használt gépjárművekre is vonatkoznak.

Tisztelt Váradi Mihály!

A KFF honlapján nem találtam meg amegfelelő információt azzal kapcsolatban, hogy 250 cm3-nél kisebb motorkerékpár behozatalára milyen követelmények vonatkoznak, évjárat, hang és zajemissziót illetően.
Egyes kereskedők Japánból elég öreg évjáratú motorokat is be tudnak hozni, lehetséges, hogy ennyire lazák a szabályok.
A másik kérdésem, hogy 2005-től a kétütemű járművek katalizátorosk kell, hogy legyenek. Ez vonatkozik a használt motorokra is?
Válaszát előre is köszönöm:

Üdvözlettel:
Halász Arnold

Tisztelt Halász Arnold!

A belföldön forgalomba helyezni kívánt, külföldről behozott használt vagy sérült járműre és azok nyilvántartásra kötelezett fődarabjaira vonatkozó rendelet csak a 250 cm3-nél nagyobb motorkerékpárokra vonatkozik.
A 250 cm3-nél kisebb motorkerékpárokat nem kell vámkezelés előtt KKF vizsgálatra vinni.
Ezeket a motorkerékpárokat is két részre lehet bontani:
- 50 cm3-ig segédmotoros kerékpárok,
- 50-250 cm3-ig motorkerékpárok.
A segédmotorkerékpárok nem igényelnek fogalomba helyezést. A motorkerékpárokat azonban, hasonlóan a nagymotorokhoz, forgalomba kell helyezni, rendszámmal kell ellátni.
A kétütemű motoros gépjárművek (ebbe a kategóriába tartoznak a motorkerékpárok is a segédmotoros kerékpár kivételével) katalizátor nélkül 2005. 06. 30-ig közlekedhetnek. Ezt követően szükségessé válik katalizátor beszerelése, hogy a környezetvédelmi határérték teljesíthető legyen. A rendelkezések a használt gépjárművekre is vonatkoznak.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő