Tanulóként Németországban

2003.12.19. 11:21

Számítania kell a német jogosítvánnyal kapcsolatos rendőrségi kérdésekre.

Tisztelt Vámszakértő!

Németországban végzem a diplomamunkámat tartózkodási engedéllyel 3 éven keresztül. A jogosítványomat emiatt lecseréltem németre.
1. Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyám tulajdonában lévő magyar rendszámú autóval esetenként kiutazhatok-e Németországba?
2. Ha igen, milyen papírok szükségesek?
3. Mennyi ideig használhatom az autót külföldön? (Mivel úgy értesültem, hogy ha az autó a saját tulajdonomban lenne, akkor "X" idő eltelte után le kellene cserélnem a rendszámot németre, mivel életvitelszerűen ez alatt a 3 év alatt Németroszágban tartózkodom).
4. Be kell-e jelenteni a határon, hogy mikor léptem az autóval ki, illetve be Magyarországra?

Köszönettel,
Nagy Tamás

Tisztelt Nagy Tamás!

Ön magyar állampolgárként a magyar rendszámú autót vezetheti Magyarországon, azonban a magyarországi közúti ellenőrzések során minden bizonnyal számítania kell a német jogosítvánnyal kapcsolatos rendőrségi kérdésekre. Mivel a gépjármű nem az Ön tulajdonát képezi, ezért az édesanyjától megbízást vagy meghatalmazást kell kapnia a gépjármű vezetésére.
A gépjármű EU-n belüli, illetve németországi használatával kapcsolatban a kinti hatóságoknál érdeklődjön.
A nemzetközi egyezmények előírásai alapján azonban a magyar rendszámú gépjárművel ideiglenes jelleggel írásbeli vámkezelési kérelem nélkül - alakiság nélküli (szóbeli) bejelentés alapján - folyamatosan legfeljebb 6 hónapig tartózkodhat Németországban.
A magyar határon külön bejelentésre sem a belépéskor, sem a kilépéskor nincs szükség.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő