Roncs Németországból

2004.01.06. 17:15

Passauban áll egy leselejtezett.

Szia!

Segítségedet szeretném kérni. Röviden W126-os mercim van, imádom, hálás, megbízható, nagyon jó darab.(84-es)
Passauban áll egy leselejtezett (váltóhibás). Kérdésem csupán annyi, hogy legálisan milyen formában és lehetőségekkel tudom behozni az országba, saját célra, bontásra.

Üdv,
Tábori Tibor

Tisztelt Tábori Tibor!

A vámhatóság a külföldről behozott gépjárművek vámkezelését a közlekedési felügyelet minősítése alapján folytatja le. Ennek eredménye a járműként vagy alkatrészként történő behozatal engedélyezése és vámkezelés, illetve alkalmatlanság esetén a vámkezelés megtagadása.
Ha a közlekedési felügyelet a belföldi forgalom számára történő vámkezelés engedélyezését megtagadja, az ügyfél kérheti a jármű alkatrészként történő vámkezelését. Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett - a közlekedési felügyelet külön engedélyt ad ki.
Az engedély kiadásához a kérelmezőnek az alábbiakat kell igazolni:
- a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított engedéllyel rendelkező személy vagy szervezet bontásra átveszi,
- a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes elsőfokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.
A vámeljárást megelőző vizsgálat díjköteles, amelynek összege járműfajtánként változó, konkrét összegét a vizsgálatkor érvényes külön jogszabály határozza meg.
Javasolom, hogy az alkatrészként történő behozatal engedélyezésével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a Közlekedési Felügyelettel a külön engedély kiadásának feltételeivel kapcsolatban.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő