92-93-as Prelude behozatala

2004.01.06. 23:51

Milyen költségekkel kell számolnom a behozatlakor?

Tisztelt Váradi Úr!

Németországból szeretnék behozni egy 1992-93-as évjáratú 2000-es, Honda Prelude gépkocsit (klímával, katalizátorral, és a gyári extrákkal, etc...).
Milyen költségekkel kell számolnom a behozatlakor, illetve azt követően?
Másik kérdésem lenne, ha saját gépjárművemhez szeretnék alkatrésznek, bontásra behozni egy 1990-es évjáratú Prelude-ot, akkor milyen költségek terhelnek?

Köszönöm mielőbbi válaszát:
Szoboszlai Zoltán

Tisztelt Szoboszlai Zoltán!

A jelenlegi szabályozás szerint az Ön által megjelelölt gépjármű Magyarországon nem helyezhető forgalomba, valamint gépjárműként nem is vámkezelhető a belföldi forgalom számára.
Ha a közlekedési felügyelet a belföldi forgalom számára történő vámkezelés engedélyezését megtagadja, az ügyfél kérheti a jármű alkatrészként történő vámkezelését. Ehhez - a fődarabok azonosítási jelzésének nyilvántartásba vétele mellett - a közlekedési felügyelet külön engedélyt ad ki.
Az engedély kiadásához a kérelmezőnek az alábbiakat kell igazolni:
- a számozott fődarabok kivételével a gépjármű alkatrészeit, tartozékait az arra feljogosított engedéllyel rendelkező személy vagy szervezet bontásra átveszi,
- a hulladéknak minősülő alkatrészek, tartozékok importjához szükséges külön jogszabályban meghatározott engedélyt a hasznosítás helye szerint illetékes elsőfokú környezetvédelmi felügyelőség megadta.
A vámeljárást megelőző vizsgálat díjköteles, amelynek összege jármű fajtánként változó, konkrét összegét a vizsgálatkor érvényes külön jogszabály határozza meg.
Javasolom, hogy az alkatrészként történő behozatal engedélyezésével kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a Közlekedési Felügyelettel a külön engedély kiadásának feltételeivel kapcsolatban.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő