Származási igazolás

2004.03.16. 14:21

A forgalomba helyezés előtt a regisztrációs adót kell megfizetni.

Tisztelt Váradi úr!

Külföldön dolgozom, és vásároltam egy autót magánszemélytől, amit hazatelepülésemkor, valamikor az EU-csatlakozás után szeretnék Magyarországon forgalomba helyezni.
Sajnos a vásárláskor nem írattam rá az eladóval az autó EU-beli származására vonatkozató nyilatkozatot. Utólag nem tudom az eladóval pótoltatni, mert az eladót már nem tudom elérni.
Mivel tudom ezt a nyilatkozatot helyettesíteni? Adhat a helyi márkaképviselet, valamelyik kereskedő, vagy az itteni vámhatóság EU származási igazolást?
Szerény magánvéleményem szerint egyébként ez a származási igazolás puszta formalitás, hiszen mindenki tudja, hogy a FIAT olasz, a Renault francia, az Audi német autó. Nem tűnik igazságosnak vámot kiszabni egy EU-ból származó autóra pusztán az igazolás hiánya miatt, amiben (mármint, hogy hol készült az autó) az eladó éppen annyira nem kompetens, mint a vevő.

Köszönöm válaszát:
Császár László

Tisztelt Császár László!

Az EU-s csatlakozást követően az EU-ból - szabad forgalomban vásárolt - és behozott gépjárműveket Magyarországon már nem kell vámkezeltetni, és nincs vámfizetési kötelezettség sem

. A forgalomba helyezés előtt a regisztrációs adót kell megfizetni. A származás igazolására ezért már nincs szükség.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő