Ha nem EU-s a behozatal

2004.03.16. 14:39

Kissé kaotikusnak érzem az autó-behozatal körüli helyzetet...

Tisztelt Váradi Mihály!

Kissé kaotikusnak érzem az autó-behozatal körüli helyzetet, mivel eddig az ügyben megkérdezett kereskedők, nepperek mind mást mondanak, mint amit én az eddig megjelent törvényekből kiolvastam, ezért fordulok Önhöz.
Én május 1. után az USA-ból szeretnék autót behozni, mivel tudomásom szerint ez eseben is a vámtarifa jelentősen csökkenni fog. Nem tiszta előttem az sem, hogy USA-ból történő behozatal, és használt autó esetén miként kell az ÁFA-t megfizetnem.
Egyes kereskedők szerint az ÁFA a vámmal, reg.díjjal, egyebekkel terhelt érték alapján számítandó, mások azt mondják, hogy a reg. díjat nem terhelik ÁFA-val. Hálás lennék, ha egy tételes számítással, a százalékok-terhek megjelölésével nyújtana segítséget abban, hogy konkrét adatok tekintetében állhassak le tárgyalni. Nem tudom számít-e valamit, hogy a kereskedő kifejezetten az én megrendelésemre, az én nevemben (megbízással) szerezné be az autót.
A példa:
Mitsubishi Eclipse 2001 v. 2002. Hengerűrtartalom: 3000 cm3
Ár: $10 000-$12 000, azaz kb. 2 100 000,- Ft - 2 520 000,- (szállítási költségtől eltekintve).

Köszönettel:
gonzales

Tisztelt Gonzales!

A gépkocsinak a vámértéke az EU vámhatáráig számított határparításos ára

. Ez tartalmazza az igazolt nettó vételárat (számla stb.), illetve az EU-s vámhatárig a szállítási, biztosítási stb. költségeket, melyek a vevőt terhelik.
A gépjárművet bárhol vámkezelheti az EU-ban. A vámkezelés azonban csak a vám megfizetését jelenti. A vám az Ön által megjelölt gépjárműre 10%-os. Az ÁFA-t azonban minden esetben a végleges rendeltetési helyen, azaz Magyarországon kell megfizetni.
A jelenlegi ÁFA fizetési szabályok - várhatóan ez a szabály megmarad az EU-ban is - szerint az ÁFA alapja az alábbi: a vámáru határparításos vámértéke + vám + környezetvédelmi termékdíj (3. országos termékek esetén nagy valószínűséggel megmarad) + regisztrációs adó.
A személyes megbízás nem jelent semmit a fizetendő vámteher szempontjából.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő