Autóbehozatal hazaköltözés esetén

2004.03.18. 11:02

A jelenlegi vámjogszabály egészen biztos, hogy a május 1-i csatlakozásig hatályban lesz.

Tisztelt Váradi Úr,

ezév május 1. után szeretném személygépkocsimat Magyarországra behozni.
Mivel évekig külföldön éltem, a jelenlegi szabályok szerint vám- és áfamentesen hozhatom be az autót, de a behozatal után 3 évig nem adhatom el, csak a vám- és az ÁFA utólagos megfizetésével.
Mivel azonban május 1. után megszűnik a vám- és áfafizetés gépjárműbehozatalkor, így gyanítom, az említett jogszabály is érvényét veszti. A kérdésem az, hogy ez már esetleg hamarabb is bekövetkezik (pl. a regisztrációs adó bevezetésével egyidejűleg), vagy csak május 1. után?

Üdvözlettel
Kasztel Zoltán

Tisztelt Kasztel Zoltán!

Az EU-s csatlakozást követően a jelenlegi vámjogszabály hatályát veszti

, és az EU-ban egységes vámjogi szabályozás lép életbe. Az EU-s vámjogban nincs olyan vámmentességi jogcím, mint a hazaköltözők, betelepülők részére a magyar vámjog biztosított.
A jelenlegi vámjogszabály egészen biztos, hogy a május 1-i csatlakozásig hatályban lesz. A csatlakozást követően az Ön által az EU-ban már megvásárolt gépjármű vámkezelés nélkül behozható az országban - használt jármű után ÁFA fizetési kötelezettsége sem keletkezik Magyarországon.
Azonban a forgalomba helyezéskor regisztrációs adó fizetési kötelezettsége merül fel. (A jelenlegi vámmentes behozatal esetén fogyasztási adó fizetési kötelezettség, február 1-től április 30-ig pedig regisztárciós adófizetési kötelezettség van a személygépkocsik után)

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő