Hogy is van a nem EU-ban gyártott autókkal?

2004.03.18. 11:35

Az Ön által idézett VPOP-s idézet a jelenlegi - csatlakozás előtti - állapotra vonatkozik.

Egy régebbi olvasónak írott válaszában (Csatlakozás után) ön ezt írta:
"A csatlakozás után az EU-ban forgalomban lévő és megvásárolt használt autó Magyarországra vámszempontból szabadon behozható. A szabad behozatalt nem befolyásolja a gépkocsi származása. Az ilyen gépjárművekre tehát Magyarországon nem kell vámkezeltetni és így vámot sem kell fizetni utánuk."

Ugyanakkor a Vám- és Pénzügyőrség weblapján ez olvasható:
"A Magyar Köztársasággal szabadkereskedelmi megállapodást kötött országokból - kivéve a Romániát - származó személygépkocsik vámtétele 0 %.
Így az Európai közösségből származó személygépkocsik belföldi forgalom számára történő vámkezelése során is 0 %-os vámtételt kell alkalmazni, feltéve, ha a jármű származása igazolt, és azt közvetlenül a közösségből hozták.
Származás alatt nem azt értjük, hogy ott forgalomban lévő járművet hoz be az ügyfél, hanem olyan személygépkocsit, melyet valamelyik Európai Uniós országban gyártottak."

Ez a két állítás - lehet hogy rosszul értelmezem - de úgy tűnik, ellentmond egymásnak.
Tehát pl.: ha behoznék Olaszországból egy olasz állampolgár által olaszországban használt amerikai autót, akkor 0% vámot fizetek rá, vagy nem?
Kérem, mondjon véleményt.

Üdvözlettel,
Szabó László

Tisztelt Szabó László!

Az Ön által idézett válaszom a csatlakozás utáni időszakra vonatkozott

.
A csatalkozás után az EU-ban a szabad forgalomban (EU-s származású termékek, vagy 3. országos termékek, melyek már valamelyik EU-s tagországban a szabadforgalom számára vámkezelésre kerültek) vásárolt termékeket - így a gépjárműveket is - Magyarországon már nem kell vámkezeltetni. Ennek megfelelően vámot sem kell utánuk fizetni.
Az Olaszországban szabad forgalomban megvásárolt amerikai autót Magyarországon már nem kell vámkezeltetni és vámfizetési kötelezettség sem keletkezik.
Az Ön által idézett VPOP-s idézet a jelenlegi - csatlakozás előtti - állapotra vonatkozik. Ugyanakkor felhívom figyelmét, hogy Románia még nem lesz május 1-e után az EU tagja.

Tisztelettel,
Váradi Mihály
igazságügyi vámszakértő